Pazi na sebe!

Simptomi raka koje često ignoriramo

Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2015. u 09:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najboljih načina da se izborite s nekom bolešću jeste da je otkrijete u ranoj fazi, kada je moguće da se izliječi. Problem je što su često znaci upozorenja za mnoge vrste raka uglavnom vrlo blagi, pa samim tim i često zanemarivi.

Ako mokrite često, a pogotovo tijekom noći, imate hitnu potrebu da idete u toalet ili nevolje da otpočnete s mokrenjem i slab mlaz, obratite se vašem liječniku iz predostrožnosti. Uvećana prostata i rak prostate obično izazivaju ove simptome, pa nije na odmet da uradite analizu krvi.

Promjene na testisima

Ako primijetite uvećanje, izraslinu ili bilo koju vrstu promjene na testisima, nemojte odlagati odlazak liječniku.

Krv u urinu ili stolici

Ovo mogu biti prvi znakovi raka bešike, bubrega ili debelog crijeva. Obvezno posjetite liječnika ako uočite krv u urinu ili stolici, jer iako možda nije u pitanju rak, može ukazati na problem hemoroida ili infekcije urinarnog trakta.

Promjene na koži

Kada primijetite promjenu veličine, oblik ili boju madeža, obvezno se obratite liječniku, jer čudni oblici madeža mogu biti simptom raka kože.

Promjene u limfnim čvorovima

Otok limfnih čvorova, ispupčenja u obliku žlijezde na vratu, ispod pazuha ili drugim mjestima, čest je znak da se nešto događa u vašem tijelu, pa nije na odmet da odmah uradite određena ispitivanja.

Otežano gutanje

Neki ljudi imaju problem s gutanjem s vremena na vrijeme, ali ako vaši problemi ne nestanu, a pri tom mršavite ili povraćate, vaš liječnik će možda željeti da provjerite grlo ili želudac.

Gastritis ili žgaravica

Gastritis može biti povezan s mnogim promjenama u ishrani, navikama konzumiranja alkohola ili razinama stresa, ali može biti povezan i s rakom grla ili stomaka.

Promjene u ustima

Ako pušite, imate veće šanse da dobijete rak usne šupljine. Obratite pažnju na eventualna bijela ili crvena mjesta unutar usne šupljine ili vaših usana.

Gubljenje tjelesne težine bez držanja dijete

Gubljenje pet ili više kilograma bez držanja dijete i vježbanja nije normalno i zahtjeva da odmah posjetite liječnika, jer naglo gubljenje tjelesne težine bez truda može ukazivati na rak pankreasa, želuca ili pluća.

Groznica

Groznica uglavnom nije loša stvar, jer označava da se vaš organizam bori s infekcijom. Ali ona koja nikako ne prestaje ili nema objašnjenja za njezino pojavljivanje, može biti najava leukemije ili nekog drugog raka krvi.

Promjene na grudima

Muškarci ignoriraju promjene na prsima i kvržice koje se javljaju, jer smatraju da je rak dojke nešto što se prvenstveno događa ženama. Međutim, ovo oboljenje itekako pogađa i muškarce.

Umor

Mnogi tipovi raka kostiju su povezani s neprekidnim umorom, koji utječe na vaš svakodnevni život što nikako ne smijete ignorirati.

Kašalj

Kod nepušača, iznenadni kašalj skoro nikada ne ukazuje na rak, jer većina prestane nakon 3 do 4 tjedna, ali ako ostajete bez daha dok kašljete ili iskašljavate krv, ne odlažite odlazak liječniku.

Bol u stomaku i depresija

Ovo je rijedak simptom, ali depresija zajedno s bolom u stomaku može biti znak raka pankreasa.

Kopirati
Drag cursor here to close