Uzbuna

Španjolska traži 80 milijuna eura odštete

Lifestyle / Zdravlje | 06. 07. 2011. u 11:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska će od Europske unije tražiti 80 milijuna eura odštete za gubitke proizvođača povezane s krizom s krastavcima, što je ipak osjetno manja svota nego što se prvotno procjenjivalo.

Španjolska vlada tražit će isplatu navedenog iznosa radi nadoknade šteta tamošnjoj industriji nakon što je Njemačka krivo optužila španjolske krastavce za epidemiju zaraze smrtonosnim sojem bakterije E.coli, kazala je španjolska ministrica poljoprivrede.

U svibnju je njemački zavod za javno zdravstvo u Hamburgu objavio da su španjolski krastavci izvor epidemije zaraze bakterijom E.coli, koja je dosad odnijela 48 ljudskih života. Njemačka je kasnije objavila da su izvor zaraze klice povrća.

Upozorenje vezano za španjolske krastavce izazvalo je uzbunu diljem Europske unije i zadalo težak udarac španjolskim uzgajivačima budući da prodaja u cijeloj 27-članoj Uniji naglo pala.

Španjolsko udruženje izvoznika voća i povrća FEPEX procijenilo je tjedne gubitke u visini do čak 225 milijuna eura, dok je tamošnje udruženje uzgajivača COAG procijenilo ukupne španjolske gubitke u visini 350 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close