Tamne mrlje

Staračke pjege: zbog čega nastaju i kako ih se riješiti?

Staračke pjege su svjetlosmeđe do crne promjene boje kože. Budući da se njihov broj i intenzitet povećavaju tijekom godina, nazivaju se "staračke pjege".
Lifestyle / Zdravlje | 19. 09. 2024. u 11:09 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imate smeđe mrlje na rukama ili male, tamne diskoloracije na licu? Ne brinite, ove staračke pjege prirodne su i bezopasne reakcije kože. Međutim, ako ih se želite riješiti, ovaj vodič je za vas, prenosi Webmd. Otkrijte što su staračke pjege, njihove uzroke i korisne savjete kako ih učinkovito spriječiti i smanjiti.

Što su staračke pjege na licu, rukama i tijelu?

Staračke pjege su svjetlosmeđe do crne promjene boje kože. Budući da se njihov broj i intenzitet povećavaju tijekom godina, nazivaju se "staračke pjege". U principu se ipak radi o pigmentnim mrljama koje nastaju starenjem kože i godinama izlaganja suncu.

Staračke pjege na licu

Staračke pjege na licu vrlo su česte jer je to područje često izloženo suncu, što je primarni okidač za njih. Staračke pjege na licu su tamne mrlje na koži koje se obično pojavljuju na područjima kao što su obrazi, čelo i nos.

Staračke pjege na rukama

Staračke pjege obično se pojavljuju na stražnjoj strani ruku, a poput staračkih pjega na licu mogu rasti i spajati se.

Staračke pjege na rukama mogu biti ravne i smećkaste boje zbog čega mogu izgledati poput smeđih mrlja. Ponekad se staračke pjege na rukama mogu pojaviti kao uzdignute izrasline poznate kao seboreična keratoza.

Staračke pjege na tijelu

Staračke pjege mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, najčešće na rukama, ramenima i nogama. One su najčešći uzrok diskoloracije i baš kao i na licu, ove pigmentacije nastaju uslijed izlaganja suncu, hormonalnih promjena, trudnoće ili nekih vrsta lijekova.

Bilo na licu, rukama ili tijelu, staračke pjege obično se pojavljuju nakon 40. godine i prirodni su znak starenja. Uostalom, vaša je koža tijekom godina mnogo toga podnijela za vas. Mogu pogoditi ljude svih tipova kože, ali su češći kod odraslih osoba svijetle kože.

Različite vrste staračkih pjega

Staračke pjege obično se dijele u dvije glavne vrste na temelju uzroka i izgleda:

Senilne Lentigines:

Senilne Lentigines su staračke pjege koje su rezultat prirodnog procesa starenja, a ne samo zbog izlaganja suncu. Obično su manje i brojnije u usporedbi sa staračkim pjegama izazvanim suncem. Senilni lentigines mogu se razviti na dijelovima tijela koji su rjeđe izloženi suncu, poput prsa, trbuha i leđa.

Solaris Lentigines:

To je najčešća vrsta staračkih pjega, a uzrokovane su dugotrajnim izlaganjem sunčevim UV zrakama. Pojavljuju se kao ravne, ovalne ili nepravilno oblikovane mrlje s različitim nijansama smeđe ili crne boje. Ove se mrlje obično pojavljuju na dijelovima kože koji su često izloženi suncu, poput lica, šaka, ramena, ruku i gornjeg dijela leđa.

Važno je napomenuti da su staračke pjege općenito bezopasne i nisu razlog za medicinsku brigu. Međutim, bitno je pratiti sve promjene u izgledu mrlja na koži i konzultirati se s dermatologom ako postoji sumnja o njihovoj prirodi ili ako pokazuju znakove nepravilnosti.

Što uzrokuje staračke pjege?

Staračke pjege su uzrokovane produljenim izlaganjem štetnim ultraljubičastim (UV) zrakama sunca. Ovo su 4 glavna čimbenika koji pridonose njihovom razvoju:

1. Izlaganje suncu

Primarni uzrok staračkih pjega je pretjerano izlaganje suncu tijekom godina. UV zrake potiču proizvodnju melanina, što dovodi do tamnjenja kože, što rezultira pojavom staračkih pjega.

2. Dob

Kako ljudi stare, njihova koža postaje osjetljivija na pojavu staračkih pjega. Sposobnost kože da se regenerira i obnavlja se smanjuje, što olakšava nakupljanje melanina na određenim područjima.

3. Genetika

Genetika može igrati ulogu u razvoju staračkih pjega. Ako vaši roditelji ili bliski rođaci imaju povijest staračkih pjega, možda ćete i vi biti skloniji njihovom dobivanju.

4. Hormonalne promjene

Hormonalne fluktuacije poput onih tijekom trudnoće ili menopauze mogu potaknuti pojavu staračkih pjega.

Kako se riješiti staračkih pjega?

Riješiti se staračkih pjega može biti prilično teško, no postoje neki pristupi koje možete poduzeti kako biste ih smanjili. Evo nekoliko učinkovitih pristupa za smanjivanje njihove pojave (imajte na umu da neka od ovih rješenja mogu biti invazivna, pa potražite savjet od svog dermatologa ako je potrebno):

Rutina njege kože

Usvojite rutinu njege kože koja je posebno usmjerena na ovu brigu uključivanjem sredstava za čišćenje, seruma, hidratantnih krema i krema za sunčanje koji mogu pomoći u izbljeđivanju i smanjenju pojavljivanja staračkih pjega tijekom vremena. Ovo je jedno od najsigurnijih i najlakših rješenja za rješavanje problema s kožom i stoga ga najviše preporučujemo.

Laserska terapija

Laserski tretmani, kao što je intenzivna pulsirajuća svjetlost (IPL) ili frakcijska laserska terapija, mogu ciljati i razgraditi melanin u staračkim pjegama, što dovodi do smanjenja njihovog izgleda. Ove tretmane obično provode dermatolozi ili obučeni stručnjaci.

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi uključuju nanošenje kemijske otopine na kožu kako bi se uklonili gornji slojevi, potičući rast nove kože i smanjujući pojavu staračkih pjega.

Krioterapija

U ovom postupku primjenjuje se tekući dušik koji zamrzava i uništava višak melanina u staračkim pjegama, što dovodi do njihovog konačnog blijeđenja.

Mikrodermoabrazija

Ovim tretmanom mehanički se uklanjaju gornji slojevi kože. To se radi s pomoću finih kristala koji se velikom brzinom ispuhuju na kožu i zatim ponovno usisavaju. Kao rezultat uklanjaju se duboke diskoloracije i koža se regenerira.

Kućni lijekovi

Neki prirodni lijekovi poput soka od limuna, aloe vere, jabučnog octa i ekstrakta zelenog čaja mogu pomoći u posvjetljivanju staračkih pjega kada se primjenjuju lokalno. Međutim, ključno je koristiti ove lijekove s oprezom i provesti test flasterom kako biste izbjegli iritaciju kože.

Prije razmatranja bilo kakvog invazivnog tretmana (laserska terapija, kemijski pilinzi, krioterapija ili mikrodermoabrazija), posavjetujte se s dermatologom kako biste odredili najprikladniji pristup za vaš tip kože i ozbiljnost staračkih pjega. Zapamtite, stalna zaštita od sunca ključna je za sprječavanje nastanka novih staračkih pjega i održavanje cjelokupnog zdravlja kože.

 

Kopirati
Drag cursor here to close