Par načina

Što je pušački kašalj i savjeti kako ga se riješiti

Kašalj ima važnu svrhu. Bilo da je to zbog virusa i alergija ili bakterijskih infekcija, može vam pomoći očistiti grlo i pluća od nadražujućih tvari kako biste mogli bolje disati.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2024. u 10:08 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mučan, kroničan kašalj također je jedan od znakova da ste pušač. Udisanje previše duhana može nadražiti dišne putove i pluća i uzrokovati ono što je poznato kao pušački kašalj. Čak i nakon što prestanete s tom navikom, kašalj može potrajati, prenosi Banner Health.

Ako se suočavate s ovim stanjem, čitajte dalje kako biste saznali više o tome što uzrokuje pušački kašalj, koliko je ozbiljno i savjete kako ga se riješiti.

Što je pušački kašalj?

Svaki pušač, odmah ili ako to čini dovoljno dugo, razvije pušački kašalj. Ako ste ga čuli, lako ga možete razlikovati od uobičajenog kašlja zbog njegovog flegmičnog, hrapavog zvuka i drugih povezanih simptoma.

"Kašalj izazvan pušenjem može početi kao suh i oštar u ranim fazama, a zatim postati flegmatičniji i produktivniji kako kašalj napreduje," rekao je Raed Alalawi, MD, pulmolog iz Banner Healtha u Phoenixu, AZ. “Ovaj kašalj može se razviti tijekom pušenja ili nakon prestanka pušenja."

Drugi simptomi pušačkog kašlja uključuju:

  • Krvava, bijela, žuta ili zelena sluz
  • Grlobolja
  • Kratkoća daha
  • Zviždanje ili pucketanje dok dišete
  • Bol u prsima

Pušački kašalj može se razlikovati od osobe do osobe, ali općenito je gori ujutro i postupno se poboljšava kako dan prolazi.

Što uzrokuje kašalj pušača?

Čini se kao da nema smisla, ali glavni uzrok pušačkog kašlja je... pa, dim. Naša pluća i dim se ne slažu.

Svaki put kad pušite, udišete različite količine toksina i dima. Kemikalije koje udišete mogu uzrokovati upalu i oštećenje cilija u vašim plućima – sićušnih stanica nalik na dlake u vašim plućima koje hvataju i čiste sluz i ostatke iz vaših dišnih puteva.

"Cilije se paraliziraju kada pušite, tako da se toksini mogu taložiti u vašim plućima", rekao je dr. Alalawi. “Ovo nakupljanje može dovesti do nakupljanja sluzi. Vaše tijelo ne voli sluz, pa počinje kašalj u pokušaju da je otrese i izbaci."

Koje su opasnosti od pušačkog kašlja?

Kašalj pušača razlikuje se od običnog kašlja. Dok kašalj uzrokovan prehladom počinje u grlu ili gornjim dišnim putovima, pušački kašalj počinje u plućima i donjim dišnim putovima. To znači da toksini mogu dospjeti dublje u vaša pluća i učiniti više štete.

"Pušenje također može dovesti do kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)", rekao je dr. Alalawi. "Možete kontrolirati simptome KOPB-a, ali ne može se izliječiti i s vremenom se pogoršava."

Prestao sam pušiti, pa zašto još uvijek kašljem?

Neki pušači više neće kašljati nakon što prestanu pušiti, a neki će kašljati još neko vrijeme nakon toga. 

"Vašem tijelu, posebice plućima, treba vremena da se oporavi kad prestanete pušiti", rekao je dr. Alalawi. "Kako se trepavice u plućima oporavljaju i čiste više sluzi iz pluća, možda ćete shvatiti da ne kašljete tako često."

Može potrajati nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o osobi i tome koliko ste dugo pušili.

Kako da se riješim pušačkog kašlja?

"Prestanite pušiti", rekao je dr. Alalawi. "Ovo je jedini i najučinkovitiji način da se riješite pušačkog kašlja. Prednosti su gotovo trenutne."

Nije moguće riješiti se kašlja bez prestanka pušenja. Prestanak pušenja može biti vrlo težak, stoga je važno obratiti se svom liječniku ili drugim izvorima za podršku.

Prestanak pušenja može poboljšati kašalj, ali ako vam treba više razloga, također može pomoći u smanjenju rizika za mnoga zdravstvena stanja, uključujući bolesti srca.

Nakon što započnete oporavak, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste si pomogli.  

1. Pijte puno vode

"Konzumacija dovoljno vode pomoći će u razrjeđivanju sluzi, što će olakšati iskašljavanje", rekao je dr. Alalawi.

Pitka voda može vam pomoći da lakše dišete i spriječiti dehidraciju. Pokušajte izbjegavati mliječne proizvode i stimulanse poput kave jer oni mogu stvoriti osjećaj da postoji sluz i dovesti do pojačanog kašlja.

Umjesto toga, popijte malo biljnog čaja i dodajte malo meda za malo slatkoće. Med je prirodni antibakterijski lijek koji može pomoći u smirivanju kašlja i suhoće grla.

2. Pokrenite se

Vježbanje može pomoći u pročišćavanju dišnih putova i poboljšanju simptoma. "Vježba otpušta sluz i olakšava iskašljavanje", rekao je dr. Alalawi.

Ako ste teški pušač i teško vam je učiniti prvi korak, razgovarajte sa svojim liječnikom ili radite s osobnim trenerom kako biste pronašli načine za postupno ulaženje u rutinu.

3. Koristite paru

Noću se istuširajte pod parom ili koristite ovlaživač zraka. Para će održavati zrak oko vas vlažnim, što može umiriti vaše nadraženo grlo i prsa i pomoći u proizvodnji sluzi.

4. Spavajte uzdignute glave

Podbacite dodatni jastuk ispod glave kako bi bio podignut iznad pluća dok spavate. To će pomoći kod nakupljanja sluzi u grlu. Također može spriječiti stvaranje sluzi dok spavate kako biste se mogli dobro odmoriti.

5. Grgljajte toplu slanu vodu

Ovaj kućni lijek koristi se stoljećima i to s dobrim razlogom. Sol može pomoći u smanjenju oteklina i upale, a topla voda samo umiruje grlo. Ako to učinite nekoliko puta dnevno, nadamo se da vam može pomoći u ublažavanju mučnog pušačkog kašlja.

Kopirati
Drag cursor here to close