Roditelji ne cijepe djecu

Što je s obveznim cijepljenjem djece? Mioković poziva ministarstvo na hitnu reakciju

Dragan Mioković je pozvao Federalno ministarstvo zdravstva na hitnu akciju povodom proglašenja epidemije morbila u Zeničko-dobojskoj županiji.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 07. 2024. u 18:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković pozvao Federalno ministarstvo zdravstva i resornog ministra Nediljka Rimca na hitnu akciju povodom proglašenja epidemije morbila u Zeničko-dobojskoj županiji, nakon što je početkom godine epidemija proglašena i u Županiji Sarajevo, te sve češćih smrtnih slučajeva.

Istaknuo je da je očigledno da mnogo roditelja ne cijepi djecu, što je začuđujuće s obzirom na zakonsku obvezu koju imaju i sankcije koje iz nje proističu.

"Zato sad javno tražim, a u ponedjeljak ću zatražiti i službeno od resornog ministra Rimca da informira Zastupnički dom, ali i javnost o tome čija je odgovornost praćenje poštivanja obveznog cijepljenja djece i da s federalne razine izvrši pritisak na županije da se ta kontrola i sankcioniranje neodgovornih roditelja pojača", priopćeno je iz Naše stranke.

Podsjetimo u petak je Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojske županije.

Radi se o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice, hospitaliziranoj u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

U periodu od 1. siječnja do danas, ukupan broj oboljelih od morbila je 1.218 slučajeva, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima na području ZDŽ. Najviše je prijavljenih u Zenici - 487, Kaknju - 443, te Visokom - 185. Danas je u ovoj županiji, nadležno Ministarstvo proglasilo epidemiju.

Kopirati
Drag cursor here to close