Događa li se vama?

Suzne oči: 12 mogućih razloga na koje trebate obratiti pažnju

Normalno, suze teku iz suznih žlijezda iznad oka, šire se po površini očne jabučice i otječu u kanaliće u kutu. Ali ako se kanalići začepe, suze se nakupljaju i vaše oko postaje suzno.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 09. 2024. u 09:14 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suzne oči nisi nimalo ugodna pojava, te bi trebalo obratiti pažnju na moguće uzroke i potražiti rješenja, prenosi Webmd. U nastavku smo istražili neke od mogućih razloga ovog stanja, te savjete kako si olakšati nelagodu u oku. Pa krenimo!

Nešto je u vašem oku

Kad vam nešto uđe u oko -- mrvica prljavštine, prašina, trepavica -- vaše tijelo proizvodi više suza da bi to ispralo. Čak i stvari koje su premale da bi se vidjele, poput čestica u dimu ili kemikalija u luku, pokreću ovu reakciju. Nakon što se problem riješi, oči bi vam trebale prestati suziti.

Suhe oči

Možda imate ovaj problem jer vaše tijelo ne proizvodi dovoljno suza, jer se prebrzo suše ili nemaju pravu ravnotežu vode i sluzi. Mnogo toga može uzrokovati te probleme, od vjetrovitih dana do zdravstvenih stanja. Bez obzira na uzrok, vaše oči reagiraju stvaranjem više suza.

Konjuktivitis

Konjuktivitis je čest uzrok suznih očiju kod djece i odraslih. To može izgledati tako da jedno ili oba oka izgledaju ružičasto ili crveno i osjećate svrbež i pijesak u očima, što može utjecati na obavljanje svakodnevnih radnji. Infekcije uzrokovane bakterijama ili virusima najčešći su uzrok. Virusne infekcije ne zahtijevaju liječenje, ali možda ćete trebati antibiotske kapi za oči ako su bakterijske.

Alergije

Suzne oči koje svrbe često dolaze s kašljem, curenjem nosa i drugim klasičnim simptomima alergije. Ali moguće je imati alergije samo u očima. Lijekovi protiv alergija, kapi za oči i izbjegavanje okidača -- poput peludi, plijesni ili dlake kućnih ljubimaca -- mogu pomoći. Iako prehlade također mogu uzrokovati suzenje očiju, one neće uzrokovati svrbež. To je jedan od načina da se razlikuju prehlade i alergije.

Začepljen suzni kanal

Normalno, suze teku iz suznih žlijezda iznad oka, šire se po površini očne jabučice i otječu u kanaliće u kutu. Ali ako se kanalići začepe, suze se nakupljaju i vaše oko postaje suzno. Puno stvari može uzrokovati problem, poput infekcija, ozljeda, čak i starenja.

Problemi s kapcima

Vaši kapci su poput brisača. Kada trepnete, razlijevaju suze po vašem oku i uklanjaju višak vlage. Ali ponekad ne rade baš kako treba. Očni kapci i trepavice mogu se zakriviti prema unutra i trljati o oko, što je problem koji se naziva entropija. Ako se spuštaju prema van, nazivaju se ektropij, tako da kapci ne mogu obrisati cijelo oko kada trepnete. Oboje može izazvati suzenje očiju. Ako vam je potrebna, operacija može biti trajno rješenje.

Ogrebotina na oku

Prljavština, pijesak i kontaktne leće mogu izgrebati vanjsku stranu vaše očne jabučice, koja se naziva rožnica. Ako se to dogodi, vaše oko može suziti, boljeti, izgledati crveno i biti osjetljivo na svjetlost. Iako te ogrebotine obično zacjeljuju za dan ili dva, važno je posjetiti liječnika ako možda imate ogrebotinu rožnice. Možda ćete trebati liječenje kako biste spriječili infekciju.

Čmičak

Zbog njih vam oko može suziti, ali drugi su simptomi obično očitiji, poput natečene, crvene, bolne kvržice duž ruba kapka. Uzrok su bakterije, a čmičak će vjerojatno nestati sam od sebe za nekoliko dana. U međuvremenu, ostavite ga na miru i ne pokušavajte ga cijediti poput prištića - proširit ćete infekciju. Topla krpa na oku može ublažiti bol.

Problemi s trepavicama

Jeste li ikada imali dlačice na obrvama koje tvrdoglavo rastu pod čudnim kutom? Ista stvar može se dogoditi s vašim trepavicama. Ako rastu unutra umjesto van, trljaju se o oko. Ovo stanje se zove trihijaza, a može se dogoditi nakon infekcija, ozljeda ili drugih problema. Da biste dobili olakšanje od nelagode i viška suza, vaš bi liječnik mogao ukloniti trepavicu ili je preusmjeriti.

Blefaritis

Ovo stanje uzrokuje oticanje kapaka, obično u blizini trepavica. Oči bi vas mogle peckati i suziti, mogle bi biti crvene, svrbjeti i imati koru. Mnogo toga ga može uzrokovati, poput infekcija, rozaceje i alergija. Liječenje može pomoći, iako blefaritis često dolazi i prolazi.

Problemi s lojnim žlijezdama

Sićušne žlijezde na rubu kapka, koje se nazivaju meibomske žlijezde, proizvode ulja koja pomažu u održavanju zdravih očiju. Oni sprječavaju prebrzo sušenje vaših očiju i stvaraju barijeru koja zadržava suze tamo gdje su vam potrebne. Ali ako se te žlijezde začepe i ne proizvode dovoljno ulja, vaše oko postaje nadraženo i suzi. Topli oblozi jedan su od načina da pomognete žlijezdama da ponovno rade normalno.

Ostali uzroci

Mnoga medicinska stanja mogu uzrokovati suzne oči, poput Bellove paralize, Sjögrenovog sindroma, kroničnih infekcija sinusa, problema sa štitnjačom i reumatoidnog artritisa. Kao i medicinski tretmani poput kemoterapije ili zračenja. Ako vam oči često suze, a ne znate zašto, posjetite liječnika. Liječenje bi vam moglo pomoći da se osjećate bolje i ponovno jasno vidite.

 

Kopirati
Drag cursor here to close