Na potezu parlamenti

Tračak nade za Adnana iz Mostara: Dopune zakona o transplantaciji organa i tkiva u hitnoj proceduri

Adnan Šemić iz Mostara obolio je od rijetke, Vilsonove bolesti, a jedina nada za preživljavanje je transplantacija jetre.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2024. u 21:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BHRT  / Tračak nade za Adnana iz Mostara

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji  organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje. Ove dopune zakona veoma su važne, između ostaloga, zbog slučaja Adnana Šemića iz Mostara koji je obolio od rijetke, Vilsonove bolesti, a jedina nada za preživljavanje je transplantacija jetre.

Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stava kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uvjetima propisanim ovim zakonom, prenosi BHRT.

Nitko u Adnanovoj obitelji ne može trenutno donirati dio jetre, ali se javio se čovjek iz Loznice, Željko Mijailović, koji je čuo priču i želi pomoći.

Međutim, ni sadašnji zakon u Turskoj, čiji bi stručnjaci radili operaciju, niti zakon u FBiH ne dozvoljava transplantaciju od osoba koje nisu u srodstvu. Turski doktori su pristali čak i da u BiH obave tu operaciju, kada se stvore zakonske pretpostavke.

Iz rukovodstva Zastupničkog doma potvrdili su da će hitna sjednica o ovome biti sutra.

''Mi smo već zakazali sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za sutra u 13 sati. Tijekom vikenda sam saznao za ovaj problem. Odmah smo jučer održali sjednicu Kolegija Zastupničkog doma i dan je nalog Vladi FBiH da pripremi i usvoji prijedlog izmjena Zakona o transplantaciji i sada čekamo da nam službeno dostave te izmjene kako bismo sutra mogli o njima raspravljati i usvojiti ih, rekao je za Oslobođenje predsjedavajući Zastupničkog doma Dragan Mioković.

Ako sutra ovaj prijedlog usvoji Zastupničkog dom, predstoji i potvrda Doma naroda, a pitanje je da li se ova sjednica može održati do petka.   

Od Adnanove obitelji saznaje se da je njegovo stanje teško i da se po ovom pitanju mora djelovati što prije.

Kopirati
Drag cursor here to close