Realnost BiH

VIDEO | Što znači biti bolestan, čekati na listi ili čekati da te vrate na listu koja znači život?

Nedostatak citostatika za onkološke pacijente u Bosni i Hercegovini postao je ozbiljan problem kojem i dalje nema rješenja.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 07. 2024. u 10:40 Bljesak.info
Lista | Šira slika

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nedostatka sredstava u federalnom Fondu solidarnosti oko 700 onkoloških pacijenata trenutno prima terapiju tzv. pametnim lijekovima, dok je oko 480 pacijenata stavljeno na liste čekanja.

Kako je riječ o izuzetno skupim lijekovima, jer mjesečna terapija košta i do 20 tisuća maraka, mnogima od njih stavljanje na listu čekanja znači i gubitak nade u ozdravljenje ili produžetak života.

Iako je zakonima jasno propisano izdvajanje sredstava iz zdravstvenog osiguranja u Fond solidarnosti, dok ostatak sredstava osigurava Vlada Federacije iz proračuna, praksa pokazuje da se godinama uplaćuje tek minoran iznos od 17%.

Nedostatak citostatika za onkološke pacijente u Bosni i Hercegovini postao je ozbiljan problem kojem i dalje nema rješenja.

Pacijenti su primorani lijekove kupovati u privatnim ljekarnama ili van granica BiH izdvajajući velika sredstva kako bi ostali živi.

Oni koji sebi ne mogu priuštiti lijek na listi su čekanja koju pacijentice nazivaju 'listom smrti', a koja svakim danom postaje sve duža.

Kopirati
Drag cursor here to close