Stanje nije dobro

VIDEO | Sve više oboljelih od morbila, cijepljenje jedini spas

U proteklih mjesec dana, zabilježena su i dva smrtna slučaja. Iz zdravstvenih ustanova apeliraju da je cijepljenje ključno i da može spasiti život
Lifestyle / Zdravlje | 23. 07. 2024. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oboljelih od morbila je sve više, a broj cijepljenih je nedovoljan. Epidemija morbila na snazi je u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, te u Brčko Distriktu.

U proteklih mjesec dana, zabilježena su i dva smrtna slučaja. Iz zdravstvenih ustanova apeliraju da je cijepljenje ključno i da može spasiti život, javlja BHRT.

Porast broja oboljelih od morbila tijekom proteklih tjedana je u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Problemi u Sarajevu i Zenici

Kanton Sarajevo kao vodeći u problemu, sa 4.286 oboljelih. To je posljedica necijepljene djece. Iz zdravstvenih ustanova podsjećaju da su morbili vodeći uzrok smrtnosti kod djece u čitavom svijetu.

Iz domova zdravlja apeliraju na pravovremeno cijeplljenje djece. Ističu da jedan oboljeli može zaraziti od 12 do 18 osoba. Kažu da nije dobro odlagati cijepljenje. Pravo vrijeme za cijepljenje je prema preporučenom planu cijepljenja.

Sabiha Jahić iz Pedijatrijskaeslužba u JU Dom zdravlja KS, navodi: "MRP cjepivo je potpuno sigurno cjepivo. Dali smo u zadnje vrijeme osam tisuća cjepiva, nije bilo neželjenih reakcija. Mogu se javiti popratne reakcije na cjepivo, izuzetno rijetko, ali mi to svakom roditelju kada dijete primi cjepivo objasnimo. MRP cjepivo se preporučuje sa napunjenih 12 mjeseci života i jako je važno da je primi u to vrijeme. Stručno savjetodavno tijelo ZZJZFBiH je preporučilo da se mogu cijepiti i dojenčad od 6 do 12 mjeseci, ukoliko su bili u kontaktu".

Mala stopa procijepljenosti

Građani sa kojima je razgovarao BHRT kažu da se cijepljenje nekad podrazumijevalo, a danas se traži način kako da se izbjegne.

Na području Zeničko-dobojskog kantona situacija je alarmantna, gdje je do 19. srpnja prijavljeno 1.218 slučajeva oboljelih od morbila.

Aida Salčinović, ministrica zdravstva ZDK, kaže: "Reprodukcijski broj je 40,5 koji je pokazatelj da je epidemija, odnosno zaraza u eksponencijalnom rastu. Prava prevencija i liječenje je u imunizaciji djece. Apeliram i pozivam roditelje da dovedu svoju djecu u zdravstvene ustanove da imuniziraju. Mala je stopa procijepljenosti, 37 posto".

Ednan Drljević, infektolog, ističe: "Bolest je dosta opasna, pogotovo kod novorođenčadi i dojenčadi. Sva sreća sada su zahvaćene neke druge kategorije. Te bolesti nemamo puno među dojenčadi i malom djecom, više zahvaća školsku djecu".

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković zatražio je hitnu akciju Ministarstva zdravstva Federacije BiH, da se informira javnost o tome tko provodi kontrolu imunizacije. Svijest građana o važnosti imunizacije u Bosni i Hercegovini je porazna, sve dok ima onih koji će radije plaćati kaznu nego spasiti život, ili prevenirati bolest.

Podsjetimo, cijepljenje protiv zaraznih bolesti je zakonska obaveza u Bosni i Hercegovini, i za nepoštivanje propisane su kazne od 1.000 do 2.000 konvertibilnih maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close