Nabavljalo se

Vremeplov: Kako se Federacija prije 18 godina borila protiv SARS-a

''Nabavljeno je 200 specijalnih odjela s kombinezonima, 2.500 zaštitnih SARS maski, 1.000 zaštitnih naočala sa crijevima za zrak"…
Lifestyle / Zdravlje | 03. 10. 2021. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za nadzor zaraznih bolesti Federalnog ministarstva zdravstva predložilo je resornom federalnom ministru nabavku 20.000 doza cjepiva za zaštitu najrizičnijih stanovnika u FBiH za sezonu 2003./2004, objavljeno je 2. listopada 2003. godine na stranicama portala Bljesak.

Naime, tada je objavljeno kako je predsjednik povjerenstva prof. dr. Zlatko Puvačić agenciji Fena kazao da je programom predviđeno da županijska resorna ministarstva uz pomoć fondova nabave interventna cjepiva za još najmanje pet posto stanovnika.

''To je donji limit. Predložili smo da se ta količina cjepiva građanima dijeli besplatno. Još ima dovoljno vremena za nabavku cjepiva, jer bi se gripa u većem opsegu trebala pojaviti sredinom studenog. U epidemijskom obliku će se pojaviti krajem godine'', istaknuo je prof. dr. Puvačić.

Komisija je konstatirala i to da je u BiH došlo do neopravdanog zastoja u politici programa vakcinacijc, što potvrđuje i podatak da je na primjer Hrvatska već prije mjesec dana osigurala 500.000 doza cjepiva protiv gripe.

Komisija procjenjuje da bi količina cjepiva u sljedeće četiri godine trebala porasti na 200.000 doza namijenjenih za zaštitu najrizičnijih stanovnika u FBiH.

On kaže da se radi i na nabavci 50.000 do 80.000 doza tzv. komercijalnih cjepiva koje će se i ove godine moći nabavljati po cijeni od 15 do 20 KM. Ta cjepiva će uglavnom biti namijenjena osobama koje se moraju cijepiti zbog prirode posla kojim se bave.

Predviđa se da će se u BiH ove godine epidemijski javiti dva tipa A virusa gripe, i to panamski i novokaledonijski, te B virus hongkonški.

Vlada Federacije BiH osigurala je 60.000 KM namjenskih sredstava i nabavila zaštitnu opremu za slučaj pojave SARS-a na ovom području.

''Nabavljeno je 200 specijalnih odjela s kombinezonima, 2.500 zaštitnih SARS maski, 1.000 zaštitnih naočala sa crijevima za zrak", kazao je agenciji Fena glavni federalni epidemiolog prof. dr. Zlatko Puvačić.

On je istaknuo da će tijekom tjedna oprema biti podijeljena županijskim zavodima te kliničkim centrima Sarajevo, Tuzla i Mostar u kojima je predviđeno liječenje eventualno oboljelih od SARS-a'', objavljeno je u tekstu prije 18 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close