WHO

Vrućine: Toplotni stres ubija ljude

Procjene WHO-a pokazuju da je diljem svijeta svake godine u razdoblju od 2000. do 2019. bilo oko 489.000 smrtnih slučajeva izazvanih vrućinama.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 08. 2024. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremne vrućine na godišnjoj razini dovedu do smrti najmanje 175.000 ljudi u Europi, a kontinent je među regijama koje se najbrže zagrijavaju u svijetu i temperature rastu oko dva puta brže od globalnog prosjeka, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Toplotni stres je vodeći uzrok smrti povezan s klimom u regiji. Ekstremne temperature pogoršavaju kronična stanja, uključujući kardiovaskularne, respiratorne i cerebro-vaskularne bolesti, mentalno zdravlje i stanja povezana sa dijabetesom", rekao je direktor WHO za Europu Hans Henry P. Kluge.

Europska regije WHO-a obuhvaća 53 zemlje u Europi i na Kavkazu, uključujući države središnje Azije kao što su Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, prenosi Politico.

Procjene WHO-a pokazuju da je diljem svijeta svake godine u razdoblju od 2000. do 2019. bilo oko 489.000 smrtnih slučajeva izazvanih vrućinama.

U europskoj regiji dogodilo se 36 posto tih smrtnih slučajeva, ili u prosjeku 176.040 svake godine.

Kako se navodi, u regiji se broj smrtnih slučajeva uzrokovanih toplinom povećao za oko 30 posto u posljednja dva desetljeća.

Kluge je pozvao europske zemlje da razviju planove za rješenje ove situacije, koji su "ključni proces prilagođavanja" kako bi zajednice bile otpornije na toplotne valove.

Trenutno više od 20 zemalja u regiji ima slične planove ali to "nije dovoljno da zaštiti sve zajednice", upozorio je Kluge.

Ogranak WHO za Europu također razvija svoje smjernice za akcijski plan, koje bi trebali podržati nacionalne i lokalne vlade u uspostavljanju vlastitih planova.

''Štetni zdravstveni efekti toplog vremena u velikoj mjeri se mogu spriječiti dobrim praksama javnog zdravlja, tako da, ako se bolje pripremimo za topliju regiju, spasit ćemo mnoge živote, kako sada tako i u budućnosti“, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close