Što kažu dermatolozi?

Zašto koža na vašem vratu stari brže od vašeg lica? Imamo odgovore

Jeste li se ikada pogledali u ogledalo i zapitali se zašto vam se koža na vratu počinje borati, dok koža na licu izgleda bujno, glatko i čvrsto?
Lifestyle / Zdravlje | 09. 09. 2024. u 11:50 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pa, za to postoji prilično jednostavan razlog. Koža na vašem vratu razlikuje se od kože na vašem licu i mijenjaju se različitom brzinom kako starite, prenosi HuffPost.

Promjene su neizbježne kako starite, osobito kada je riječ o izgledu vaše kože. Obično ćete prvo moći vidjeti znakove starenja na svom vratu i licu. No ako se pitate zašto koža na vašem vratu stari brže od one na vašem licu, ne brinite jer imamo sve odgovore. 

Naime, koža na vratu je tanja od kože lica, zbog čega možete osjetiti gubitak elastičnosti na tom dijelu tijela. Vaš vrat "ima drugačiju vaskularnu i neuralnu distribuciju i općenito je manje zaštićen od lica", objasnila je dr. Doris Day, certificirana dermatologinja.

Koža na vašem vratu također "ima manje lojnih žlijezda i manje potpore od mišića ispod, što može pridonijeti bržem opuštanju", rekao je dr. Ramtin Kassir, certificirani plastični i rekonstruktivni kirurg lica. “Osim toga, vrat je često više izložen suncu i štetama iz okoliša, ubrzavajući starenje i gubitak elastičnosti.”

Zbog izlaganja suncu, nenanošenja dovoljno kreme za sunčanje i ponavljajućih pokreta i savijanja vrata, uobičajeno je da ljudi u srednjim ili kasnijim 30-ima počnu primjećivati opuštenost na vratu. "Zbog toga svim svojim mlađim pacijentima govorim da ništa ne izgleda ljepše u 50-ima od zaštite od sunca u 20-ima", dodao je Day.

Opuštenost vrata može se početi pojavljivati već u vašim kasnim 20-im do ranim 30-im, iako naši stručnjaci kažu da se češće primjećuje u vašim 40-im i 50-im. "To se događa kao dio prirodnog procesa starenja, što dovodi do smanjenja proizvodnje kolagena i elastina tijekom vremena", rekla je dermatologinja dr. Marisa Garshick. “Kako se ti proteini smanjuju, koža gubi čvrstoću i elastičnost, što rezultira opuštenošću.”

Što je elastičnost?

"Elastičnost se odnosi na sposobnost kože da se rasteže i potom vrati u svoj izvorni oblik", objasnio je Kassir.

Kvaliteta elastičnosti vaše kože uvelike se pripisuje proteinima poput kolagena i elastina, koji se nalaze u dermisu, neposredno ispod površine kože.

"S vremenom nekoliko čimbenika može uzrokovati gubitak elastičnosti, uključujući starenje, previše izlaganja suncu, pušenje, lošu prehranu i dehidraciju", rekao je Garshick. "Kako starimo, tijelo proizvodi manje kolagena i elastina, a te proteine također mogu oštetiti čimbenici iz okoliša, što dovodi do toga da se koža više ne popravlja kao prije."

Možete li spriječiti gubitak elastičnosti?

Nije tajna da na tržištu postoji mnoštvo kozmetičkih proizvoda koji zatežu kožu i sprječavaju opuštenost. Iako kreme, losioni i serumi mogu pomoći u usporavanju gubitka elastičnosti kože, "njihova učinkovitost ovisi o sastojcima i tome koliko ih dosljedno netko koristi", rekao je dr. Dendy Engelman, certificirani dermatološki kirurg.

Ako netko želi spriječiti opuštanje kože na vratu, na raspolaganju mu je nekoliko životnih navika, proizvoda za njegu kože i tretmana. "Važno je redovito nanositi kremu za sunčanje kako biste se zaštitili od oštećenja od sunca, dati prednost hidrataciji i koristiti proizvode sa sastojcima poput retinoida, peptida i hijaluronske kiseline", rekao je Engelman.

Iako ti proizvodi ne mogu u potpunosti zaustaviti gubitak elastičnosti, "oni svakako mogu pomoći vašoj koži sprječavajući gubitak kolagena i elastina i poboljšavajući njezin cjelokupni izgled", rekao je Garshick. "Poznato je da sastojci poput retinoida, peptida, hijaluronske kiseline i antioksidansa podupiru proizvodnju kolagena i hidrataciju, što može povećati elastičnost i dati vašoj koži mladenačkiji izgled."

Važno je napomenuti da su dobrobiti obično suptilne i ne mogu se usporediti s onim što bi se moglo postići naprednijim tretmanima ili postupcima u ordinaciji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close