Kongres

Završen 4. Kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa

Lifestyle / Zdravlje | 29. 05. 2011. u 16:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrti Kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim sudjelovanjem, koji se održavao u Sarajevu, u subotu je završio svoj rad.

Tijekom četiri dana trajanja, sudionici Kongresa, njih više od 700, imali su priliku slušati predavanja o najnovijim znanjima i dostignućima u modernoj gastroenterologiji i hepatologiji. Zanimljiva predavanja o najnovijim metodama u gastroenterologiji i hepatologiji održalo je 108 predavača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

U okviru Kongresa sudionici su imali priliku prisustvovati predavanjima vodećih svjetskih eksperata te interdisciplinarnom simpoziju o novom pristupu u dijagnostici i liječenju, te upravljanju poremećajima jetre.

''Izuzetno mi je drago da mogu reći da je ovaj Kongres, prema ocjenama predavača i sudionika vrhunski organiziran, ponudio sjajna predavanja eminentnih eksperata iz cijelog svijeta iz oblasti gastroenterologije i hepatologije, razmjenu iskustava i nova znanja u ovoj stalno napredujućoj oblasti medicine. Ponosan sam na činjenicu da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili domaćini ovog eminentnog znanstvenog skupa. Drago mi je što su naši liječnici i medicinsko osoblje bili u prilici da dopune postojeća i steknu nova znanja, a sve s ciljem kvalitetnijeg i upješnijeg liječenja naših pacijenata“, kaže prof.dr. Rusmir Mesihović, ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH.

U subotu je završen i Prvi kongres Udruženja liječnika za kliničku prehranu BiH sa međunarodnim sudjelovanjem, koji je također okupio vodeće stručnjake iz oblasti kliničke prehrane u svijetu.

''Tijekom dva dana kongresa sudionici su bili u prilici čuti najnovija saznanja o prednostima kliničke prehrane, kako u svakodnevnom životu, tako i u liječenju bolesti uzrokovanih lošom prehranom, poput karcinoma probavnog trakta, dijabetesa i drugih bolesti. Klinička prehrana se u svjetskoj medicinskoj praksi smatra sastavnim dijelom liječenja velikog broja oboljenja. Za nas u Bosni i Hercegovini ovo je bila sjajna prilika da čujemo iskustva naših kolega iz svijeta i Europe koja možemo implementirati kako u prevenciji, tako i u liječenju bolesti uzrokovanih lošom prehranom“, naglasio je doc.dr. Nenad Vanis, predsjednik Udruženja ljekara za kliničku prehranu BiH.

Završen je i 1. Kongres Asocijacije gastroenteroloških medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim sudjelovanjem. Četvrti kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim sudjelovanjem počeo je u srijedu 25. svibnja i tijekom četiri dana trajanja okupio je najpoznatija imena europske i svjetske gastroenterologije.

Kongres je održan pod pokroviteljstvom i u organizaciji Svjetske organizacije za gastroenterologiju (WGO), Svjetske organizacije za digestivnu endoskopiju (OMED), te Europskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE).

Prvi put organizaciju je podržalo i Američko udruženje za gastrointestinalnu endoskopiju (ASGE) koje je bilo i pokrovitelj endoskopije uživo. Američko udruženje za bolesti jetre (AASLD) i Europsko udruženje za bolesti jetre (EASL) prvi put u regiji su organizirali regionalni sastanak o dijagnostici i liječenju virusnih hepatitisa.

Kopirati
Drag cursor here to close