Afrika

Zbog straha od ebole prestali ići liječniku

Lifestyle / Zdravlje | 29. 12. 2014. u 15:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević kazao je da stanovnici zemalja Zapadne Afrike, koje su najviše pogođene ebolom, čak i zbog malarije ili nekih drugih zdravstvenih problema, ne žele ići u bolnicu radi straha od moguće zaraze ebolom, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru s novinarom AA, Jašarević je kazao da je epidemija smrtonosnog virusa ebole veoma negativno utjecala na zdravstvene sustave u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu i da je zatvoren veliki broj bolnica i domova zdravlja u tom dijelu svijeta.

Naglašavajući da su djeca najviše ugrožena kategorija stanovništva, Jašarević tvrdi da je primjetno smanjena praksa zdravstvenog savjetovanja stanovništva tih siromašnih regija.

''Tamošnja djeca su roditelje izgubili zbog virusa ebole. Problem je tko će se u budućnosti brinuti o toj djeci i kako će oni nastaviti svoje živote. Drugi problem je i to što su škole zatvorene. Najmanje pet milijuna djece ne ide u školu zbog epidemije. Pauza u obrazovanju će se negativno odraziti na razvoj djece'', upozorava Jašarević.

U spomenute tri zemlje Zapadne Afrike do sada je virusom ebole zaraženo blizu 20.000 osoba, a umrlo je 7.699 oboljelih. U Sierra Leoneu je preminulo 2.655, Liberiji 3.384, a u Gvineji 1.645 osoba.

Virus ebole se proširio i izvan spomenute tri zemlje i odnio ukupno 15 ljudskih života izvan granica tih zemalja. U Maliu je od virusa ebole umrlo šest, Nigeriji osam i SAD jedna osoba. Virus je dijagnosticiran i kod po jedne osobe u Senegalu i Španjolskoj.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je epidemija virusa ebole znatno ugrozila i borbu protiv obolijevanja ljudi i liječenja oboljelih od malarije, a posebno se to odnosi na regiju Zapadne Afrike u kojoj je zatvoren veliki broj bolnica.

Eksperti upozoravaju da bi neblagovremeno liječe malarije moglo uzrokovati tragedije i širih razmjera od onih koje je uzrokovala epidemija virusa ebole.

Kopirati
Drag cursor here to close