Potvrđeno

Zdravstvene ustanove u Srpskoj imaju dovoljno seruma protiv zmijskog otrova

"Najveći diverzitet zmija, na prostoru Republike Srpske, registriran je za područje Trebinja /zabilježeno je 11 vrsta zmija/", naveo je Šikalo.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 08. 2024. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj imaju dovoljno antiviperinum seruma protiv zmijskog otrova, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Specijalistica epidemiologije u Institutu Irena Špegar Drobac navela je da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavio 140 doza antiviperinum seruma.

Najviše u Trebinju 

Drobac je navela da se antiviperinum serum distribuira zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u skladu s potrebama i potrošnjom, prenosi Srna. 

Izvanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci Goran Šukalo rekao je Srni da na prostoru Republike Srpske živi 13 vrsta zmija, među kojima su tri otrovnice - poskok, šarka i planinski šargan.

Šukalo je naveo da na prostoru RS zmije naseljavaju vrlo raznovrsna staništa, tako da postoji i velika vjerojatnoća za susret u prirodi.

"U rijekama i jezerima, kao i u njihovoj neposrednoj blizini često možemo sresti bjeloušku i ribaricu", rekao je Šukalo i dodao da su to su dvije domaće vrste vodenih zmija koje nikada ne ujedaju i potpuno su bezopasne, koje se mogu naći širom Republike Srpske.

Šukalo je naveo i da su česte vrste zmija na ovom prostoru i eskulapov smuk i smukulja ili lažna šarka, a koje se mogu naći u blizini naseljenih mjesta, dodavši da one, također, nisu otrovne.

"S druge strane, poskok je naša zmija otrovnica koja se može naći širom Republike Srpske. Najveći diverzitet zmija, na prostoru Republike Srpske, registriran je za područje Trebinja /zabilježeno je 11 vrsta zmija/", naveo je Šikalo.

Bitna karika 

On je istakno da zmije nikada ne napadaju čovjeka i da će zmija uvijek prvo pokušati pobjeći ili ostati neprimijećena.

"Ugrizi se događaju samo u situacijama kada čovjek slučajno nagazi na zmiju ili ako je isprovocira", naglasio je Šukalo.

On je dodao da su zmije vrlo bitna karika u lancima ishrane i da reguliraju brojnost glodara, koji su velike štetočine i prenositelji različitih bolesti.

"U našoj zemlji, zmije su aktivne od ožujak do listopada, a najčešće se uočavaju tijekom sezone parenja, travanj- lipanj. U tom periodu najviše vremena provode van svojih skloništa, a neke vrste se okupljaju u veće grupe", pojasnio je Šukalo.

On je istaknuo da strah prema zmijama, prije svega, proizilazi iz neznanja.

"Raznim pričama, od biblijskih preko mitoloških, ali i različitim narodnim vjerovanjima, zmije su sotonizirane i predstavljene kao najstrašnije životinje. Stoga je nužno bolje upoznati zmije koje žive u našoj okolini", poručio je Šukalo.

Kopirati
Drag cursor here to close