Pregovori i dogovori

Zenica domaćin edukacije dječjih anesteziologa iz cijele BiH

Posljednjih desetak mjeseci traju pregovori i dogovori da se u Bosni i Hercegovini, konkretno u Zenici, održi edukacija iz oblasti pedijatrijske/dječje anestezije, za liječnike specijaliste i specijalizante anesteziologije.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 09. 2022. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zenica će u posljednjem kvartalu ove godine biti domaćin edukacije i tečaja za liječnike specijaliste i specijalizante iz cijele Bosne i Hercegovine, kojeg priprema Liječnička komora Zeničko-dobojskog kantona, u suradnji sa Svjetskom asocijacijom društava anesteziologa (WFSA).

Posljednjih desetak mjeseci traju pregovori i dogovori da se u Bosni i Hercegovini, konkretno u Zenici, održi edukacija iz oblasti pedijatrijske/dječje anestezije, za liječnike specijaliste i specijalizante anesteziologije s reanimatologijom i terapijom bola, kao i specijalizante.

Naime, jedini dječji anesteziolog u Federaciji BIH, zaposlenica Kantonalne bolnice Zenica je inače i jedini član Organizacijskog odbora međunarodne asocijacija WFSA iz naše države. Ona je na sličnoj edukaciji, koja se obavlja po planu i smjernicama WFSA, bila prije šest godina. Liječnička komora ovog Kantona postat će prvi kolektivni partner WFSA u našoj državi.

Planirano je da teorijski dio ove tromjesečne nastave, radi lakšeg pristupa, bude obavljen online, dok će se praktični dio obuke, u trajanju od tri do četiri tjedna, potom obaviti u Zenici, u Kantonalnoj bolnici.

Među najavljenim predavačima su dr. Norifumi Kuratani, Šef anestezije Dječjeg medicinskog centra u Saitami (Japan), prof. Zehra Serpil Ustalar Odsjeka za anesteziologiju i reanimaciju na Univerzitetu Acibadem u Istanbulu (Turska) i prof.dr. Dušica Simić, sa Univerzitetske dječje klinike Tiršova u Beogradu (Srbija) .

Tijekom realizacije ovog projekta planirano je i da se liste za čekanje u KBZ za operativne zahvate pedijatrijske populacije smanje, a troje najbolje ocijenjenih liječnika nastavit će edukaciju u Turskoj, iz oblasti torakalne i kardiovaskularne dječje anestezije.

Svi zainteresirani liječnici  mogu se prijaviti Liječničkoj komori za ovu besplatnu edukaciju, koja će donijeti novu kvalitetu bh. zdravstvu.

Partneri WFSA i Liječničke komore Zeničko-dobojskog kantona u ovom projektu su Kantonalna bolnica Zenica, Udruženje doktora medicine anesteziologa-reanimatologa u FBiH, Ministarstvo zdravstva ZDK, Medicinski fakultet Univerziteta Zenica, Liječnička komora FBiH i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close