Svaki tip kože treba imati drukčiju njegu

Znate li koja je najbolja rutina za njegu masne kože?

Rješenje je u pažljivom tretiranju masne kože i održavanju njezine hidratacije.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 08. 2024. u 14:38 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To se može učiniti korištenjem laganih formulacija za njegu kože, prenosi City Skin Clinic. Također je važno izbjegavati grube ili isušujuće sastojke i odlučiti se za hidratantne proizvode za njegu kože.

Da biste sastavili najbolju rutinu za masnu kožu, trebate otkriti svoje probleme s kožom kao i ciljeve. Na primjer, možda imate masnu kožu i vaša glavna briga su velike pore, prištići ili hiperpigmentacija, dok je vaš cilj postići svijetlu kožu koja izgleda kao rosa.

Struktura rutine njege masne kože uvijek ostaje ista, ali odabir proizvoda može se prilagoditi kako bi ciljao na probleme i ciljeve vaše kože.

Najbolji sastojci za njegu masne kože

Salicilna kiselina: ova beta-hidroksi kiselina (BHA) je topiva u ulju, što znači da može prodrijeti u pore i pomoći očistiti prljavštinu, masnoću i mrtve stanice kože. To može pomoći u sprječavanju izbijanja akni i očuvati masnu kožu čistom.

Niacinamid: poznat je po svojoj sposobnosti da posvijetli kožu i smanji pojavu pora. Također može pomoći u reguliranju proizvodnje ulja.

Azelainska kiselina: ovo je prirodna dikarboksilna kiselina koja ima antibakterijska, protuupalna i piling svojstva. Dobar je izbor za masnu kožu jer može pomoći u smanjenju proizvodnje masnoće, ukloniti akne i poboljšati teksturu kože.

Vitamin C: ovaj antioksidans može pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također može pomoći posvijetliti kožu i smanjiti pojavu tamnih mrlja.

Retinoidi: Retinol i retinoidi mogu poboljšati teksturu kože, smanjiti pojavu bora i ukloniti akne. Također reguliraju proizvodnju masnoće, liječe hiperpigmentaciju i posvjetljuju kožu.

Benzoil peroksid: ovo je izvrstan tretman za mrlje ako imate akne. Ubija bakterije koje uzrokuju akne i smanjuje upalu.

Dnevna rutina njege masne kože

Jutro

Sredstvo za čišćenje: operite kožu blagim pjenušavim sredstvom za čišćenje.

Tonik: koristite tonik na bazi salicilne kiseline.

Tretman mrlja (po izboru): nanesite gel ili losion s benzoil peroksidom na akne kako biste ih brže očistili.

Aktivne tvari: pojačajte svoju rutinu njege kože s vitaminom C i niacinamidnim serumima ili losionima. Koristite azelainsku kiselinu ako imate problema s teksturom ili hiperpigmentacijom.

Hidratantna krema: nanesite lagani hidratantni proizvod bez ulja. Potražite hidratantne kreme s hijaluronskom kiselinom ili poliglutaminskom kiselinom. Ako nemate vremena za poseban aktivni proizvod kao gore, koristite hidratantnu kremu koja također sadrži vitamin C i niacinamid.

Krema za sunčanje: zaštitite kožu kremom za sunčanje na bazi vode koja ima najmanje SPF 30.

Večer

Dvostruko sredstvo za čišćenje: koristite ulje za čišćenje ili balzam za uklanjanje šminke ili prljavštine. Nastavite s nježnim pjenastim sredstvom za čišćenje od jutra.

Aktivne tvari: na lice i vrat nanesite retinol ili retinoid koji se izdaje na recept.

Hidratantna krema: koristite bogatiju kremu od one jutarnje. Ovo će osigurati hidrataciju i popraviti barijeru vaše kože. Završite nanošenjem hidratantne kreme za oči. Potražite onu koja sadrži retinol ili stavite retinoid za lice između dva sloja vaše kreme za oči. Ovo će vam pomoći ako imate podočnjake ili bore.

Tjedna rutina njege kože za masnu kožu

Jednom tjedno isprobajte ovu njegu lica u dva koraka kako biste ubrzali svoju rutinu njege kože:

Aktivna maska: upotrijebite tretman maske za lice s enzimima ili kiselim pilingom (obično dolaze kao maske za lice).

Reparativna maska: za obnovu i zaštitu kože koristite hranjivu hidratantnu masku za lice. Potražite proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu i vitamin C.

 

Kopirati
Drag cursor here to close