Reagiranje

ZZO HNŽ o ugovoru s Poliklinikom Arbor Vitae Dr. Sarić

Pravo na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, po pravilu, ima žena do navršene 42. godine, koja je u braku, odnosno vanbračnoj zajednici.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 12. 2020. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na  portalu Bljesak.info 19.12.2020. objavljen je tekst pod naslovom ''Poliklinika Arbor Vitae dr. Sarić u Mostaru postala prvi i jedini verificirani IVF centar u Hercegovini''.

Povodom objave ovog teksta priopćenjem se oglasio ZZO HNŽ, koji - kako se navodi želi demantirati netočne navode u jednom dijelu teksta.

Demantij prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Na Vašem portalu bljesak.info objavljen je tekst pod naslovom ''Poliklinika Arbor Vitae dr.Sarić u Mostaru postala prvi i jedini verificirani IVF centar u Hercegovini''.

Tekst je objavljen dana 19.12.2020. godine i u istom, između ostalog, navodite kako za pacijente IVF centra za reproduktivnu medicinu Poliklinike Arbor Vitae Dr. Sarić to znači da sve procedure liječenja infertiliteta metodama biomedicinski potpomognute oplodnje (tri pokušaja intrauterine inseminacije- IUI i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje), uz suglasnost nadležnog zavoda zdravstvenog osiguranja za ovaj vid liječenja, mogu obaviti o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ovim putem demantiramo Vaš navod jer isti nije točan. Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ nema potpisan ugovor o pružanju usluga biomedicinski potpomognute oplodnje s Poliklinikom Arbor Vitae Dr. Sarić. O svim promjenama po pitanju ovoga vida liječenja osiguranici i javnost će biti pravovremeno informirani.

Poradi cjelovitog informiranja naših osiguranika molimo Vas da objavite ovaj demantij, priopćili su iz ZZO HNŽ.

Nakon dobivanja demantija, reagirao je i prim.mr.sci.Senad Sarić, dr.med - koji je podsjetio na Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom, te za Bljesak objasnio 'nejasnoće' u dijelu koji se odnosi na ugovor između ZZO HNŽ-a i Poliklinike Arbor Vitae dr.Sarić u Mostaru.

Njegovo pojašnjenje, također prenosimo u cjelosti:

Obavještavamo Vas da smo u proceduri pravljenja Ugovora pa smo dana 15.12.2020. poslali obavijest u Zavod zdravstvenog osiguranja HNK/HNŽ n/r direktoru Rade Bošnjak i predsjedniku Upravnog odbora, kao i ministru zdravstva HNK/Ž Goran Opsenica da smo citiram:

"Dana 07.12.2020.godine, na osnovu člana 12. Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom dobili Rješenje izdano od strane Federalnog ministarstva zdravstva kojim se potvrđuje da ispunjavamo sve uvjete – prostora, kadra, medicinsko-tehničke opreme, i sustava kvaliteta- koje moraju ispunjavati medicinske ustanove koje provode postupke BMPO, te je time verificiran rad našeg IVF centra na razdoblje od 4 godine.

Ovim činom smo postali prva, i trenutno jedina, verificirana zdravstvena ustanova koja provodi postupke biomedicinske potpomognute oplodnje na području HNK/Ž. Obzirom na ovu činjenicu,a pozivajući se na Član 5. Pravilnika o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i načinu formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, molimo Vas da u što skorijem periodu zaključimo Ugovor o suradnji u pružanju usluga biometrijski potpomognute oplodnje, radi dobrobit svih korisnika osiguranja ZZO HNK/Ž I naših pacijenata.

Stojimo na raspolaganju za bilo kakve dodatne informacije ili potrebnu dokumentaciju nas kao ugovorne zdravstvene ustanove."

Napomena:

Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom «Službene novine Federacije BiH», broj 59/18 /27.7.2018./ je stupio na snagu prije dvije i pol godine.
Član 29. (Pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja)

(1) Pravo na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, po pravilu, ima žena do navršene 42. godine, koja je u braku, odnosno vanbračnoj zajednici i to:

a) tri pokušaja intrauterine inseminacije, IUI

b) pet pokušaja vantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu

(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, na prijedlog stručnog konzilija zdravstvene ustanove u kojoj se liječe bračni, odnosno vanbračni partneri, a iz opravdanih zdravstvenih razloga može se dati suglasnost na biomedicinski potpomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine, u skladu sa smjernicama iz člana 23. stav (3) ovog zakona.

Znači, a jedne strane Zakon je decidan, sa druge strane naša Poliklinika "Arbor vitae dr Sarić" je prva, i trenutno jedina, verificirana zdravstvena ustanova koja provodi postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na području HNK/Ž, a sa treće strane je ZZO HNK/Ž koji treba izvršavati zakonske odredbe koje su propisane.

Nadamo se skorom zaključivanju Ugovora o suradanji naše ustanove sa ZZO na dobrobit osiguranika i bračnih parova ZZO HNK/Ž, kojima je ova vrsta medicinske pomoći neophodna na ostvarenju svoga roditeljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close