Istekao rok

Američki senat nije izglasovao zakon o špijuniranju

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2015. u 08:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Senat nije uspio da do ponoći, kad je istekao rok, izglasuje zakon kojim će proširiti ovlaštenja službenih vlasti nad špijunskim agencijama koje prikupljaju telefonske zapise i druge podatke od građana SAD.

Poslije debate o strahu američke vlade od terorističkih napada, Senat je glasovao da unaprijedi reforme zakona koji bi zamijenili program obimnog prikupljanja podataka sa telefona, koji je prije dvije godine otkrio bivši službenik Nacionalne agencije za sigurnost Edward Snowden.

Mada Senat nije izglasao zakon u predviđenom roku, glasovanje predstavlja djelomičnu pobjedu za demokratskog predsjednika Baracka Obamu koji se zalagao za reformske mjere kao kompromis između zaštite privatnosti i zadržavanja alata za zaštitu zemlje od napada, prenosi Reuters.

Konačna odluka Senata je odložena najmanje do utorka, zbog prigovora senatora Randa Paula, predsjedničkog kandidata republikanaca, koji se gnjevno suprotstavljao programu NSA kao nezakonitom i neustavnom.

Kao rezultat toga, program pretraživanja i evidencije telefonskih podataka prestat će u ponoć, kad ističe važenje ključnih odredbi zakona poznatog kao Patriotski akt, koji je donijet poslije 11. rujna 2001. godine. Osim toga američke pravne i sigurnosne agencije gube ovlaštenje za provođenje drugih programa.

Ipak izgleda da će program biti nastavljen u drugom obliku, sa drugim vladinim instutucijama, pošto je Senat izglasovao sa 77 prema 17 glasova, reformu zakona, pozivajući se na Zakon o slobodi. Paul je priznao da će taj zakon na kraju proći.

Vladi će biti dozvoljeno da nastavi prikupljanje informacija koje se odnose na sve strane obavještajne istrage koje su počete prije isteka roka.

Kopirati
Drag cursor here to close