Znanstvenici

Ameriku će spržiti velika suša

Sci-Tech / Flash | 13. 02. 2015. u 12:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jugozapadni i središnji dijelovi SAD uskoro bi mogli biti izloženi ogromnim sušama, kakvih nije bilo više od 1.000 godina, upozorili su znanstvenici.

Mjesta poput Kalifornije već su suočena s vrlo suhim vremenskim uvjetima, ali su oni prilično blagi u usporedbi sa sušom u razdoblju 12. i 13. stoljeća. Znanstvenici su sada usporedili suše iz tog razdoblja s klimatskim simulacijama za sljedećoh nekoliko desetljeća.

Studija sugerira da Ameriku u budućnosti čekaju vremenske nepovoljnosti kakvih nije bilo u prethodnom mileniju, prenio je BBC.

"Ove mega-suše iz 11. i 12. stoljeća trajale su po 20, 30, 40, 50 godina i to su bile suše kakve nije doživio nitko u povijesti SAD", izjavio je Ben Cook iz NASA-inog Instituta Goddard za svemirske studije.

Cook je podsjetio na sušno razdoblje s velikom količinom prašine iz tridesetih godina prošlog stoljeća i aktualne suše u Kaliforniji ili na jugozapadu SAD i rekao kako su to prirodne pojave koje traju samo nekoliko godina ili jedno desetljeće.

"Zamislite, umjesto toga, da sadašnja suša u Kaliforniji potraje još 20 godina", rekao je ovaj znanstvenik, prenijela je Srna.

Kukova nova studija objavljena je u žurnalu Science Advances (Znanstvena dostignuća), a o njoj se raspravljalo na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak znanosti.

U znanstvenoj zajednici postoji suglasnost da će se američki jugozapad i središnje ravnice isušiti zbog efekta staklene bašte, koji je potaknut ispuštanjem štetnih plinova u atmosferu.

Cookoc tim rekonstruirao je klimatske uvjete iz prošlosti i usporedio ih sa 17 klimatskih modela za budućnost, uz kombiniranje s aktualnim saznanjima o smanjenju količine padalina i povećanom isparavanju vlage iz tla.

Znanstvenici su utvrdili da će poslije 2050. godine spomenuti dijelovi SAD biti izloženi sušim vremenskim uslovima nego u vrijeme velike klimatske anomalije u 12. i 13. stoljeću.

Cock kaže kako su jugozapad i središnje ravnice SAD izloženi riziku od 80 posto da će do kraja stoljeća doživjeti sušu u trajanju od 35 godina, ukoliko se ne promijeni sadašnji klimatski obrazac.

Kopirati
Drag cursor here to close