Niz napada

Anonymousi napali stranice turske vlade

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2013. u 12:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa hakera Anonymousi izvela je rano jutros niz napada na stranice turske vlade u znak odmazde zbog nasilja policije nad antivladinim demonstrantima u Turskoj, javlja Glas Rusije.

U nekoliko poruka Anonymousa na "Twitteru" dati su linkovi za te stranice, uključujući Internet stranicu turskog predsjednika Abdulaha Gula i stranica turske vladajuće stranke Pravde i razvoja kojima nije moguće pristupiti.

Anonyomousi su obećali da će poduzeti akciju diljem svijeta kojom će natjerati tursku vladu da „padne na koljena“. Taj hakerski pokret planira napasti svaki položaj i svako sredstvo komunikacije turske vlade. Oni tvrde da su oborili nekoliko mjesta u Turskoj, među kojima su stranice općina u Mersinu i Izmiru, kao i tehnološki institut Gebze.

Turski list Hurriyet objavio je u ponedjeljak da su Anonymousi napali i stranice nekih turskih medija zbog toga što "nisu adekvatno pokrivali događaje".

Planirano rušenje parka Gezi u centru Istanbula izazvalo je u subotu masovne prosvjede u tom gradu, pa je policija upotrijebila suzavac i vodene topove da bi rastjerala demonstrante. Sukobi demonstranata i policije nastavljeni su u Istanbulu i Ankari i u nedjelju.  Po uzoru na proteste u Istanbulu izbilo je više od 230 odvojenih protesta u 67 gradova diljem Turske, prenosi Sky News.

Turski ministar unutarnjih poslova Muamer Giler izjavio je u nedjelju da je više od 1.700 osoba uhićeno diljem zemlje, dodajući da je 58 civila i 115 pripadnika snaga sigurnosti ozlijeđeno tijekom višednevnih prosvjeda.

SAD i EU su već apelirale na tursku vladu da pokaže suzdržanost, dok je Amnesty International osudio upotrebu suzavca kao "kršenja standarda o ljudskim pravima zajamčenih međunarodnim pravom".

Kopirati
Drag cursor here to close