Mostar

Arhitektonsko urbano inženjerstvo novi mamac za studente u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2015. u 07:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz opći i konstruktivni smjer, od akademske 2014./2015. godine studenti Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na prvoj godini diplomskog studija (odnosno četiri godini studiranja) za daljnje studiranje su mogli odabrati novoformirani smjer Arhitektonsko urbano inženjerstvo (AUI).

Ideja o formiranju novoga smjera došla je s potrebnom društva za granu građevinarstva o kojoj se vrlo malo govori u našem društvu, kao i na temelju mnogih znanstvenih istraživanja o potrebi istoga. Sami naziv smjera govori u kojem pravcu građevinarstva idu studenti koji su odabrali isti.

''Iako su studenti bili malo skeptični prilikom odabira novoformiranog smjera, dvanaest znatiželjnih studenata u rujnu 2014. godine zaokružili su spomenuti smjer kao svoju odluku da nastavak studiranja žele ići baš u tom pravcu'', rekla je Sanja Šarić, studentica spomenutog novoformiranog smjera.

''Govoreći o nastavnom kadru možemo se pohvaliti vrlo kvalitetnim, obrazovanim, i uspješnim profesorima koji zajedno sa nas dvanaest studenata čine uspješnu cjelinu'', rekao je student Ante Karačić.

Iako se godinama govorilo da će se u Mostaru formirati fakultet Arhitekture, do sada to još uvijek nije ostvareno. No studenti na novoformiranom smjeru imaju priliku mnogo naučiti od već uspješnih arhitekata koji s njima dijele svoje znanje i iskustvo.

Studenti posebno ističu profesoricu doc.dr.sc. Dinu Strober, dipl.ing.arh., zatim profesore/arhitekte: Boru Puljića, Roberta Raguža, Jaroslava Vegu te Ivanu Lukić.

Kolegiji koji su novost na ovom smjeru su iz područja Zaštite okoliša i energetske efikasnosti, Zbrinjavanja komunalnog tekućeg i krutog otpada, Urbanizma, Prostornog planiranja, GIS-a.

''Posebno mi je drago što osim već gore spomenutih novih kolegija, steći ćemo znanje iz područja betonskih konstrukcija, prometnica, te osnova iz Luka i pomorskih građevina'', rekao nam je student Ivan Čupić iz Drniša.

Dekan Građevinskog fakulteta Ivan Lovrić ističe kako uz stručna predavanja studente očekuje i praksa.

''Ono što bi posebno htio istaknuti kao dekan fakulteta da na novom smjeru Arhitektonsko urbano inženjerstvo formiran je kolegij ''Energetska efikasnost i zaštita okoliša'' kao obavezni predmet, a za ostale studente je samo izborni. Osim stručnog djela rada imamo mogućnost našim studentima dati osnovna znanja iz ovog područja djelujući u projektnom i studijskom dijelu posla'', rekao je dekan Lovrić.

Na spomenutom kolegiju studenti se susreću s profesorom dr.sc Jerkom Pavličevićem, te mr.sc. Draganom Katićem.

Koliko je uspješan spomenuti novoformirani smjer svjedoče i studentska putovanja te terenske nastave koje su organizirane u sklopu nastave. Koliko je značenje studentima da u praksi vide ono što su naučili tijekom predavanja pokazuju slike i dojmovi koje su studenti ponijeli sa sobom sa svake stručne posjete i putovanja.

Studenti posebno ističu posjete: HE Mostar, HE Mostarsko blato, Zavod za vodoprivredu d.o.o Mostar, J.P. Deponija d.o.o Mostar, te Građevinskom fakultetu u Osijeku.

Također ističu posljednje stručno putovanje u Osijek, gdje ih je profesorica Dina Strober, zajedno s asistentom Slavenom Leticom četiri dana upoznala s ljepotama Osijeka, starim arhitektonskim djelom grada, Vukovarom, te uskoro zagršenom novom zgradom Građevinskog fakulteta.

S uvjerenjem da će prva generacija uspješno zavšiti i sljedeću akademsku godinu te tako se upisati u prvu generaciju završenih studenata smjera Arhitektonsko urbano inženjerstvo studenti svim maturantima kojima odabir bude Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru žele dobrodošlicu, priopćeno je s mostarskog Građevinskog fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close