Poštivanje privatnosti

Belgija tuži Facebook

Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2015. u 05:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijska Komisija za zaštitu privatnosti (CPVP) podigla je tužbu protiv društvene mreže Facebook pošto je utvrdila da ne uvažava preporuke za poštovanje privatnosti korisnika interneta i to ne samo onih koji su prisutni na njegovoj platformi.

Ovo je prva tužba koju je neka europska država pokrenula protiv popularne društvene mreže, piše Wall Street Journal.

Regulatorna komisije za zaštitu podataka iz Belgije, Holandije, Francuske i Španjolske su, nakon što je Facebook početkom ove godine uveo nove uslove korištenja, udružile svoje napore da bi istražile koliko ova najveća društvena mreža poštuje privatnost posjetitelja interneta.

Regulatorne komisije pozvale su korisnike interneta da instaliraju softver za zaštitu privatnosti da bi se obranili od sistema praćenja Facebooka koji, kako se navodi, djeluje bez obzira na to da li imate nalog na toj društvenoj mreži.

"Iznenađeni smo i razočarani što je usprkos dogovorenom susretu za 19. lipnja s predstavnicima CPVP, u cilju razmatranja njihovih preporuka, ta komisija poduzela teatralnu akciju privođenja belgijskog Facebooka pravdi", reagirala je glasnogovornica ove kompanije za Europu, Tina Kulou.

Kopirati
Drag cursor here to close