Nikakve koristi od njih

Besmislena pitanja koja Google postavlja na razgovorima za posao

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2013. u 14:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internetom godinama kruže primjeri pitanja koja Googleovci postavljaju kandidatima tijekom razgovora za posao koja, osim klasičnih pitanja o ambicijama, obrazovanju i slično, uključuju i brojna zanimljiva i čudna pitanja za koja se često čini da je teško ili nemoguće pronaći pravi odgovor.

Npr. neka od takvih pitanja su 'Koliko loptica za golf može stati u jedan školski autobus', 'Koliko bi naplatili pranje svih prozora u Seattleu', 'Dizajnirajte plan evakuacije za San Francisco' i brojna druga koja su često iznenadila/zaprepastila one koji su se prijavili na razgovor za posao u ovoj kompaniji.

U Googleu ovakva pitanja zovu 'brainteaserima', a kako prenose na The Atlanticu, Laszlo Bock iz Googlea u nedavnom je intervjuu rekao da sutakva pitanja potpuno beskorisna i na temelju odgovora kandidata na takva pitanja ne može se saznati apsolutno ništa o njihovim sposobnostima, odnosno ne može se predvidjeti hoće li biti dobri zaposlenici. 'Takva su pitanja potpuni gubitak vremena', priznao je Bock i dodao da je njihov jedini smisao taj da se kandidati na intervjuima za posao osjećaju pametnijima.

Umjesto takvih besmislenih pitanja, Google se sada sve više orijentira na klasična intervjue s potencijalnim zaposlenicima, odnosno na 'bihevioristički pristup intervjuima' u kojima pitaju kandidate da im opišu vrijeme i način na koji su riješili složene probleme.

Dakle, iako odgovori na ovakva pitanja pokazuju snalažljivost (npr. na Business Insideru kažu da je na odgovor o cijeni za pranje svih prozora u Seattleu snalažljivi kandidat rekao da bi naplatio 10 dolara po prozoru), a možda i inteligenciju kandidata za razgovor za posao, oni ne mogu garantirati da će netko tko je uspješno odgovorio na ova pitanja biti odličan zaposlenik tako da se i Google više okrenuo klasičnim metodama intervjuaprilikom zapošljavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close