Sredinom lipnja

Bugari na ljeto lansiraju u svemir svoj prvi satelit

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2017. u 08:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lansiranje prvog bugarskog satelita planirano je za sredinu lipnja, potvrdio je izvršni direktor kompanije BulgariaSat Maksim Zajakov.

Objasnio je da je odbrojavanje do starta lansiranja prvog bugarskog geostacionarnog i komunikacionog satelita u povijesti Bugarske – BulgariaSat - 1 počelo. Prvi stupanj Rakete-nosača Falcon 9 koja c´e lansirati satelit u svemir, kazao je on, ista je raketa koja je uspješno sletjela na platformu u Tihom oceanu 14. siječnja ove godine.

Podvlači da je višekratno upotrebljiva raketa revolucija u svemirskom programu i ujedno prilika za manje države i kompanije da imaju vlastite satelite.

''Kada smo u 2006. godini izabrali kompaniju SpaceX da lansira naš satelit, ona je bila na početku svog razvoja, a mi veća kompanija od njih. Sada, 11 godina kasnije, mi smo mnogo manji od njih. U potpunosti shvaćam da, bez obzira na poslovno okruženje, ako čvrsto stojiš na zemlji i ne tražiš opravdanja nego rješenja, možeš dostići svemir, čak iako si u Bugarskoj'', izjavio je Maksim Zajakov.

Potrebno vrijeme za pripreme za lansiranje je oko mjesec dana. Tu su uključeni završni testovi i ispitivanja kao i punjenje rakete gorivom i montaža satelita u tovarni prostor rakete. Bugarski tim od sedam inženjera radi na licu mjesta u SAD-u u posljednjoj fazi projekta. On je uključen u pripreme za lansiranje kao i u orbitalni test.

Po lansiranju, satelit treba dostići svoju orbitalnu poziciju, a u trajanju od oko mjesec dana poslije njegovog pozicioniranja, kontrolni centar na zemlji će provoditi testove i podešavanja prije početka njegovog normalnog funkcioniranja.

Satelit je prošao sve testove i ispitivanja, dokazavši da može raditi optimalno na visini od 36.000 km iznad zemlje u surovim svemirskim uvjetima. Na orbitalnoj poziciji bit će izložen temperaturnim varijacijama od -170 do +125 stupnjeva, kao i veoma jakoj radijaciji.

''Od idejnog nacrta, preko financiranja i proizvodnje do predstojec´eg lansiranja bilo je potrebno skoro 12 godina. Ovakav projekat je veoma veliki tehnološki, financijski i čisto ljudski izazov'', naglasio je Maksim Zajakov.

Bugarski satelit ima 15 godina jamstva upotrebe prema ugovoru, ali raspolaže sa gorivom za još pet godina dodatno, šta znači da je praktično njegovo funkcioniranje osigurano za sljedećih 20 godina.

Prvo takvo ulaganje ovakve financijske i strateške važnosti od privatne bugarske kompanije je ujedno i prezentacija potencijala bugarskog visokotehnološkog poslovanja, priopćeno je iz Intelday Solutions.

Kopirati
Drag cursor here to close