Konferencija u Mepasu

Čović: Trebamo podržati razvoj inkluzivnih škola diljem BiH

Sci-Tech / Flash | 16. 11. 2015. u 14:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore otvorili su danas u Mostaru tribinu pod nazivom "Izazovi u razvoju inkluzivnih škola - pozitivna uloga lokalne zajednice".

Čović je rekao novinarima da će ovaj projekat pomoći u razvijanju boljeg odnosa prema različitostima u BiH, pa tako i kada je riječ o vaspitanju i obrazovanju. On je izrazio podršku svim budućim projektima koji će doprinijeti razvoju inkluzivnih škola širom BiH.

"Ono što je do jučer bilo velika tajna - šta bi to značio indeks inkluzivnosti i kako ga razviti kroz kulturu, praksu ili politiku u BiH, sada lagano oživljava", rekao je Čović. On je dodao da je na tribini čuo dobre primjere inkluzije iz različitih područja BiH koji pokazuju da različitost postaje dio brige svih nas.

Čović je naveo da se inkluzivnost i različitost u BiH počinje promatrati s potpuno druge točke nego što se to radilo do jučer. On je naglasio važnost inkluzije u obrazovanju, kojoj je cilj omogućiti da škole postanu osjetljivije na sve razlike i omoguće stjecanje znanja i vještina za djecu i mlade na jednak način.

Moore je podsjetio da se danas obilježava Međunarodni dan tolerancije. "To je izazov za sve nas da uradimo sve što možemo za djecu, ne samo praznim riječima, već konkretnim djelima", naglasio je Moore. Kao pozitivne primjere inkluzivnosti u školama naveo je općine Rudo i Žepče, te pozvao i ostale da učine isto.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko rekao je da su se u ovoj općini škole administrativno ujedinile i da više ne funkcioniraju kao dvije škole pod jednim krovom, već kao jedna sa dva nastavna plana i programa, jednim menadžmentom, školskim vijećem i vijećem učenika.

Na tribini, koju je organizirao OSCE pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sudjelovali su ministri obrazovanja, načelnici općina i direktori škola iz Republike Srpske i Federacije BiH, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close