Acanthodes bronni

Čovjek je potekao od ribe!

Sci-Tech / Flash | 14. 06. 2012. u 21:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su otkrili kako čovjek potječe od ribe koja je iznimno sličila na morskog psa i koja je svjetskim morima plivala prije gotovo 300 milijuna godina.

Izumrla Acanthodes bronni među prvima se odvojila od morskih pasa, koje, umjesto kosti, imaju hrskavicu, a iz nje se razvio čitav niz vrsta s čvrstim kostima, počevši od riba s koštanim kosturom pa sve do čovjeka, prenosi Daily Mail.

''Zajednički predak svih kralježnjaka s čeljustima imao je glavu, koja po građi podsjeća na morskog psa'', pojasnio je biolog John Finarelli, jedan od autora studije i profesor Sveučilišta u Dublinu.

''Na osnovu dosadašnjih saznanja o povezanosti najstarijih vrsta ribe, najnoviji rezultati navode na zaključak da su morski psi zadržali te karakteristike, dok su ribe s koštanim kosturom promijenile izgled'', rekao je Finarelli.

On i njegove kolege proučavali su vrstu Acanthodes bronni iz grupe akantoda ili bodljikavih morskih pasa, kojoj su pripadale i najstarije životinje kralježnjaci s čeljustima.

Prije oko 460 milijuna godina, došlo je do razdvajanja vrsta riba s kralješnicom od morskih pasa, a Acanthodes bronni živjela je u vrijeme Paleozoika, prije oko 290 milijuna godina.

Kopirati
Drag cursor here to close