Neprihvatljivo

Društvo novinara BiH: Apel vlastima da spriječe gašenje Javnog RTV servisa BiH

Sci-Tech / Flash | 06. 06. 2016. u 11:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo novinara Bosne i Hercegovine uputilo je apel vlastima da spriječi gašenje RTV servisa u Bosni i Hercegovini, uz ocjenu da su i u najtežim vremenima za BiH znali prepoznati značaj rada ovog sustava.

U Društvu smatraju da je privremeno gašenje Javnog servisa, njegovo ukidanje ili bilo kakva naznaka koja će rezultirati gašenjem ili ukidanjem, neprihvatljiva za građane BiH. Gašenje jednog RTV sustava može dovesti do posljedica funkcioniranja cjelokupnog sustava javnog emitiranja u BiH, a time i prava i interesa građana.

Društvo novinara BiH u priopćenju za javnost podsjeća na Zakon o javnom servisu i naglašava da je prošao niz godina u kojima se ništa nije uradilo na provođenju Zakona, a kako bi se sustav javnog emitiranja u BiH funkcionalno i efikasno riješio.

Navodi se da "Društvo novinara BiH jeste za opstanak Javnog servisa, ali takvog koji će biti dio procesa europskih integracija BiH, jer je to jedini put BiH koji vodi u tom pravcu".

Naglašava se da je to put nepristrasnosti, pravovremenosti, brzine, eflkasnosti, zalaganja radnika i države. Naplata RTV takse nije financijsko rješenje javnih emitera, ona je zakonska obaveza svakog građanina BiH. Od te zakonske obaveze proizilaze i dužnosti i obaveze građana, ali i radnika na javnim emiterima, smatraju u Društvu.

Društvo novinara BiH poziva građane i političke strukture da se zajedno obavežu nepristrasnom javnom informiranju, a kako bi integritet i legitimitet BiH u javnom informiranju bio sastavni dio europskih integracija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close