Sloboda

Earthship – projekt samoodrživih kuća

Sci-Tech / Flash | 07. 06. 2015. u 05:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Earthship odnosno “Zemljobrod” je projekt izgradnje samoodrživih solarnih kuća koje su napravljene od prirodnih i recikliranih materijala, a konstruiraju se za maksimalno iskorištavanje raspoloživih prirodnih resursa bez tradicionalnih komunalnih priključaka.

Eartship projekti danas postoje diljem svijeta, a sam koncept je star više od 40 godina, kada je američki arhitekt Michael Reynolds imao viziju doma koji će biti sagrađen po načelima održive arhitekture s autohtonim ili recikliranim materijalima dotičnog područja, doma koji će se oslanjati na prirodne izvore energije i biti neovisan od svih državnih infrastruktura te će ga moći izgraditi osobe bez specijaliziranih građevinskih vještina.

Unatoč tome što ove kuće nisu priključene na tradicionalne priključke struje, vode ili kanalizacije, sve ovo ne predstavlja nedostatak, već prednost, i to ne samo u vidu plaćanja računa.

Ovo je dom u kojem je čovjek istinski slobodan, komercijalne usluge mu nisu potrebne jer dizajn ovog doma omogućuje stvaranje vlastitih resursa, pomoću onoga što je priroda i onako već dala besplatno.

On također uključuje uzgoj vlastite hrane, te kroz sve to čini čovjeka zaista samodostatnim.

Više o ovoj temi pročitajte na ovdje i ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close