Mentalno stanje

Ekonomska situacija utječe na mentalno zdravlje građana BiH

Sci-Tech / Flash | 10. 11. 2014. u 10:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seminar "Transgeneracijska trauma, suočavanje s traumom i samopomoć" u organizaciji austrijske nevladine organizacije HOPE'87 i Austrijske razvojne agencije ADA održava se danas u Sarajevu.

''Seminar je okupio zdravstvene profesionalne radnike, odnosno psihologe i psihijatre iz centara za mentalno zdravlje pod stručnim vođenjem nacionalnih koordinatora za mentalno zdravlje'', kazala je za Agenciju Fena projekt-koordinatorica HOPE'87 Ivana Vujasin.

Istakla je da je seminar omogućio razmjenu informacija i dobrih praksi, posebno kada je u pitanju suradnja vladinog i nevladinog sektora u oblasti unapređenja kvaliteta psihorehabilitacije osoba s invaliditetom u BiH, kao i novi pristup rehabilitaciji u BiH usvojenim prema internacionalnim standardima.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je za Agenciju Fena da transgeneracijska trauma podrazumijeva sekundarnu traumu, odnosno kada traumatizirana osoba prenosi svoju traumu na ostale članove obitelji ili ljude u svojoj okolini.

''Nakon godina konflikta i teške ekonomske situacije, mentalno stanje građana u BiH je dodatno komplicirano. Odnosi unutar obitelji su često narušeni, što je i tema današnjeg seminara '', istakao je.

Također je naglasio da je potrebno osposobiti zajednicu da prepozna takve probleme radi ranog detektiranja, intervencije i prevencije.

Seminar se održava u sklopu projekta "Izgradnja kapaciteta centra za rehabilitaciju u zajednici i Centra za mentalno zdravlje BiH" koji je podržalo Ministarstvo zdravstva FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close