Male boginje

Epidemija morbila zabilježena i u Bileći?

Sci-Tech / Flash | 10. 11. 2014. u 17:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici Centra za javno zdravstvo i bolnice Trebinje u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavili su dodatnih deset seruma na morbile da bi se utvrdilo da li je ovaj virus prisutan kod pacijenata koji su, ovih dana, registrirani na području Bileće.

Do jutros je evidentiran 91 pacijent sa simptomima osipne groznice pa je neophodno diferencirati da li je u ovu epidemiju umiješan i virus morbila.

Neđo Simović, direktor ove bilećke zdravstvene ustanove, ističe da je pretraga izuzetno skupa, a da bi se odredilo da li je zaista riječ o morbilama, neophodno je na ispitivanje poslati najmanje deset seruma odjednom, javio je Radio Trebinje.

''Rezulati bi trebali biti gotovi u petak, kada ćemo definitivno znati postoji li virus morbila u utvrđenoj epidemiji'', istaknuo je Simović.

Naveo je da su na današnjem sastanku s trebinjskim infektologom i epidemiologom usuglasili kriterije koje pacijente bi trebalo hospitalizirati, a koji se mogu liječiti u kućnim uvjetima.

Oboljeli su većinom osobe koje su 1994.,1995. i 1996. godište.

''Prema našim saznanjima u Bileći su djeca 1995./1996. godište vakcinirana protiv morbila. Međutim, ukoliko vakcine nisu distribuirane na odgovarajući način, ako se nije poštovao tzv.“hladni lanac“, onda su one bez efekta'', kazao je Simović.

Epidemija malih boginja ili morbila je krajem listopada proglašena u Bijeljini, a do danas je oboljelo 111 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close