Mostar

Francuski veleposlanik uručio diplome učenicima dvojezične frankofone Gimnazije

Sci-Tech / Flash | 06. 06. 2012. u 12:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles uručio je u srijedu diplome o završenom školovanju za devet učenika dvojezične frankofone nastave Gimnazije Mostar.

Po riječima ravnatelja Gimnazije Mostar Bakira Krpe, ovo je četvrta generacija učenika koja je završila bilingvalnu nastavu koja podrazumijeva učenje nekoliko predmeta na francuskom jeziku i pojačano učenje francuskog jezika.

Govoreći o značaju Mostarske Gimnazije, Krpo je naglasio kako su u Mostaru sve škole odvojene i da je Gimnazija jedina integrirana škola koja je zamišljena kao model koji će poslužiti drugim školama, ali da politika blokira integraciju.

Inače, dvojezična nastava u Mostarskoj Gimnaziji započela je 2005. godine i od tada je oko 40 učenika maturiralo na dvojezičnoj nastavi.

"Učenici iz naše Gimnazije, koje pohađaju dvojezičnu nastavu, imaju priliku da studiraju na fakultetima širom Francuske", kazao je Krpo, dodavši i kako učenici tijekom školovanje borave u Francuskoj na razmjeni učenika.

Veleposlanik Gilles podržao je rad dvojezične nastave u Gimnaziji Mostar za koju je kazao kako je "veleposlanik francuske kulture u Mostaru" te istaknuo kako se prednost dvojezične nastave ogleda u činjenici da je to mjesto gdje se mladi, koji pripadaju različitim etničkim skupinama, susreću i rade zajedno, bolje upoznaju i grade zajedničke vrijednosti.

Naglasio je kako učenici dvojezične nastave imaju priliku da dobiju stipendije za daljnja školovanje u Francuskoj.

Nakon posjeta Mostaru veleposlanik Gilles posjetit će francuska zajednicu frankofona u Trebinju.

Kopirati
Drag cursor here to close