Nešto više

Gljive za početnike

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2016. u 05:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na  Agromediteranskom fakultetu u Mostaru, sinoć je održano prvo, od četiri najavljena predavanja o gljivama za početnike.

Tema je bila "Samonikle, gospodarski važne gljive" kroz koju je predavač prof. dr. Nezir Tanović predstavio osnovne parametre o gljivarstvu u Bosni i Hercegovini, uključujući samonikle gljive, kao i gljive iz uzgoja. 

Prof. dr. Tanović je predstavio jestive gljive, kao i smrtno otrovne i otrovne gljive, te ukazao na opasnosti zbog sličnosti na koje se može naići na terenu između ovih vrsta gljiva, a koje mogu dovesti i do fatalnog ishoda za neoprezne sakupljače i one koji konzumiraju gljive iz prirode. Predavač je također predstavio mitove o gljivama u koje neki sakupljači vjeruju.

Govorilo se i o ljekovitim svojstvima nekih od gljiva, što je dovelo i do prijedloga da se po završetku sva četiri predavanja organizira cjelodnevni edukativni izlet u prirodu. Tom prilikom će prof. dr. Tanović sudionicima pokazati neke od gljiva, ali i značajno ljekovito bilje, te i neke samonikle jestive biljke na koje se vremenom, nažalost zaboravilo i prestalo ih se konzumirati. 

Predavanju je prisustvovalo 40 polaznika, od kojih je većina izrazila interes da sudjeluje na svim sljedećim predavanjima: Uzgoj bukovače, Uzgoj shiitake, te Prerada gljiva (svaki naredni četvrtak, sa početkom u 18 sati), a zatim i na cjelodnevnoj edukciji u prirodi. 

Udruženje građana Nešto Više se zahvaljuje partnerima sa Agromediteranskog fakulteta Mostar, koji su velikodušno ustupili svoju učionicu za održavanje ove edukativne aktivnosti za građanstvo. 

Predavanja se organiziraju u okviru Nešto Više projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close