Manje djece

HBŽ: Smanjio se broj prvašića

Sci-Tech / Flash | 11. 09. 2015. u 13:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prve razrede osnovnih škola na području Hercegbosanske županije u školskoj 2015/2016. godini upisano je 469 djece, priopćeno je iz Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Vlade Hercegbosanske županije.

Na području Livanjske općine u prve razrede osnovnih škola upisano je 196 djece, Tomislavgradske općine 172, općine Kupres 25, općine Glamoč 30, Drvara 40 i Bosanskog Grahova 6 učenika. U odnosu na prošlu školsku godinu u prve razrede devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja upisano je 48 učenika manje. Na temelju prijedloga stručnog mišljenja Povjerenstva 15 djece zbog nezrelosti nije upisano u prve razrede.

U odnosu na prethodnu školsku godinu u općini Tomislavgrad u prve razrede osnovnih škola upisano je 19 učenika manje, općine Livno 14, Drvara 8, Glamoča 3, Kupresa 2 i Bosanskog Grahova 2 učenika manje.

Prema informacijama iz Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije u ovoj školskoj godini osnovno obrazovanje na području Hercegbosanske županije pohađa 5.254 učenika. U svim srednjim školama Hercegbosanske županije u tekućoj školskoj godini upisano je 2.316 djece. U prve razrede srednjih škola upisana su 393 učenika. U usporedbi sa školskom 2014/2015. godinom u prve razrede srednjih škola upisana su 302 učenika manje.

Glavni i najveći razlog smanjenja je završetak prve generacije učenika devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja koje se preklapalo s učenicima upisanim u osmogodišnje osnovno obrazovanje.

Prilikom upisa 2006. godine u prve razrede osnovnih škola veći broj roditelja nije tada dopustio da im se djeca upišu u prvu generaciju devetogodišnjeg, već osmogodišnjeg obrazovanja. Odmah se znalo da će u školskoj 2015-2016. godini doći do smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede srednjih škola. O toj činjenici i pojedini ravnatelji srednjih škola govorili su i na sjednicama općinskih vijeća.

Na temelju egzaktnih pokazatelja već sada se pouzdano zna da će sljedeće školske godine u prve razrede srednjih škola biti upisano 612 učenika, a školske 2017/2018. godine 663 učenika.

Neupisivanje djece u prve razrede prve generacije devetogodišnjeg obrazovanja najviše su danas osjetili u smanjenju broja učenika upisanih u prve razrede Srednje strukovne škole u Tomislavgradu.

Pretpostavlja se da i na prostoru Hercegbosanske županije ipak na relativno manji broj upisane djece utječu ekonomska migracija i smanjenje broja novorođene djece.

Kopirati
Drag cursor here to close