Zavod za javno zdravstvo

HNŽ: Sve se više odustaje od cijepljenja

Sci-Tech / Flash | 22. 06. 2015. u 10:19 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom 2014. godine u HNŽ-u nije postignut zadovoljavajući postotak pokrivenosti većim brojem doza obveznih cjepiva'', rekao je Rasim Smajkić, diplomirani sanitarni inženjer, koji radi na službi epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo.

Inače, cijepljenje u HNŽ-u se provodi protiv deset zaraznih bolesti: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, morbili, rubeola, parotitis i bolesti uzrokovane hemofilusom influence tipa B.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Naredbi o provođenju programa obvezne imunizacije na području HNŽ, imunizacija se provodi kontinuirano.

''Cilj Programa je da se postigne visoka obuhvaćenost obveznom imunizacijom, te da se održava niskom pojava oboljenja protiv kojih se cijepi'', kazao je Smajkić, dodajući da su glavni razlozi za slabu pokrivenost cijepljenja česta izmjena kadra u cijepnim centrima, nedostatak kontinuirane edukacije kao i sve veći pokreti protiv cijepljenja.



Smajkić je također pojasnio da u sklopu svojih aktivnosti u Zavodu postoji ambulanta za antirabičnu zaštitu, koja vrši zdravstveni nadzor i eventualno cijepljenje protiv bjesnoće za osobe koje su bile izložene opasnosti od zaraze virusom bjesnoće.

''Tijekom 2014. godine u Zavod se javila 51 osoba s ujedom životinje, koja može biti zaražena virusom bjesnila. Potpuna antirabična zaštita provedena je kod 42 pacijenata, gdje su utrošene 172 doze cjepiva od kojih je kod dva pacijenata uključen i antirabični serum'', dodao je.

Inače, ističe Smajkić, u sezoni 2013./2014. godina Ministarstvo zdravstva HNŽ osiguralo je 1.800 doza cjepiva protiv gripe za socijalno najugroženije osobe i kronične bolesnike.



Ovi podaci su izneseni na predstavljanju publikacije o zdravstvenom stanju stanovnika u HNŽ-u, koje je izradio Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Podsjetimo Bljesak.info je prošle godine objavio analizu o cijepljenju djece, gdje su mišljenja mostarskih roditelja sumnja u ispravnost cjepiva i sve je više onih s dvojbom hoće li cijepiti dijete ili ne.

Više pročitajte u tekstu: Dilema mostarskih roditelja: Cijepiti dijete ili ne?

Kopirati
Drag cursor here to close