realna fantastika

Hrvatska: Osmišljen uređaj koji čita misli

Sci-Tech / Flash | 06. 12. 2015. u 10:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijac Guruprasad Madhale Jadav (27) u ruke je uzeo neobičan uređaj i stavio ga na glavu. Morao se dobro koncentrirati da bi mislima mogao pomaknuti predmet u svojoj blizini.

Čini se da znanstvena fantastika postaje stvarnost jer će uređaj na kojem Guruprasad radi u sklopu doktorata na Tehničkom fakultetu u Rijeci, promijeniti živote teško oboljelih.

''Želio sam napraviti nešto humano i pomoći ljudima koji zbog svoje bolesti ne mogu komunicirati s okolinom'', rekao je Indijac, inače hrvatski zet. Prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, Guruprasadov mentor, pojasnio je princip rada uređaja i rekao da je dovoljno na glavu prisloniti elektrode koje očitavaju moždane signale, a sustav na temelju tih mjerenja shvati želi li čovjek pomaknuti neki predmet u lijevo, u desno, naprijed ili natrag. Isto tako, snagom volje moći će se upravljati i bespilotnom letjelicom ili dječjim igračkama na baterije.

''Projekt bismo mogli završiti u roku od dvije godine budemo li osigurali njegovo financiranje. Nadam se da ćemo uspjeti u tome i pomoći ljudima koji ne vide, ne govore i potpuno su nepokretni'', rekao je profesor Vrankić uz kojega na projektu radi i prof. dr. sc. Saša Vlahinić. Svjesni su da je pred njima težak posao, no na to gledaju kao na svojevrsni izazov.

''Opremu imamo, ali najvažniji dio posla skriva se u šumi signala u kojoj moramo prepoznati korisne informacije i iskoristiti ih najbolje što znamo'', dodao je Vrankić. Uređaj će prvenstveno biti namijenjen bolnicama i specijalnim ustanovama koje rade s neurološkim pacijentima kao i obiteljima čiji su članovi teški neurološki bolesnici.

Vrankić napominje kako su u tijeku prijave za testiranje uređaja, pa moli sve one koji žele sudjelovati u tome da mu se što prije jave na riječki Tehnički fakultet.

''Svi oni koji znaju nekoga s invaliditetom zbog kojega ne mogu govoriti i izreći svoje misli, osjećaje, želje i potrebe neka se slobodno jave na telefonski broj 051 651 441'', rekao je profesor Vrankić.

Kopirati
Drag cursor here to close