Poticaj znanosti

I Mostar sudjeluje u ''Europskoj noći istraživača''

Sci-Tech / Flash | 06. 09. 2016. u 09:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Europska noć istraživača" ove godine će biti održana 30. rujna u pet bh. gradova i to Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Već petu godinu u BiH se obilježava najzabavnija noć znanosti i istraživačkog rada, a cilj je povećati svijest o istraživanju i inovacijama u BiH, te dati podršku istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i poduzetnika,prenosi Fena.

Europska noć istraživača u BiH 2016. u suradnji s partnerima objavljuje i dva natječaja i to nagradni natječaj za najbolju priču i nagradni konkurs za najbolji crtež maskota Aleksa i NI-a.

Prvi konkurs za najbolju priču o temi "Otkrijmo nepoznato" organiziran je u suradnji s portalom www.ljepotaizdravlje.ba, a drugi se realizira u suradnji s Udruženjem "Drugi ugao".

Europsku noć istraživača u BiH zajednički realiziraju Oxfam u BiH, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Gospodarska komora Bosansko-podrinjske županije Goražde, priopćili su organizatori.

Podsjetimo, svake godine širom svijeta izlažu se patenti iz Bosne i Hercegovine, no ova činjenica nije toliko poznata, a sredstva koja se ulažu u ovu oblast su nedovoljna.

Za program 'Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu' izdvojeno je 117.000 KM, dok je za projekt 'Podrška pripremi projekata za sredstva iz fonda EU - HORIZONT, COST i EUREKA' izdvojeno 444.000 KM, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz Asocijacije inovatora BiH za Nezavisne novine su rekli da sredstva koja se izdvajaju za ovu oblast nisu dovoljna te da je podrška države loša.

"Za 20 godina postojanja promovirali smo 357 inovacija i dobili 1.366 priznanja, a po broju nagrada nalazimo se iznad prosjeka na svjetskoj sceni", rekao je Husejin Hujić, generalni tajnik Asocijacije. Dodao je da se bh. patenti izlažu svake godine širom svijeta i da oni zapravo predstavljaju potencijalne razvojne projekte za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close