Zbornik radova u Mostaru

Identiteti u BiH: Postoje oni koji ne shvaćaju da je BiH višenacionalna država

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2015. u 10:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Mostar predstavljen zbornik radova s prošlogodišnje znanstvene konferencije "Identitetska i kulturna raznolikost BiH i europske perspektive jednoga podijeljenog društva".

Po riječima prorektora za znanost Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ive Čolaka, spomenuta znanstvena konferencija, odnosno zbornik radova je iznimno značajan ne samo za Filozofski fakultet i Sveučilište, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"U zborniku analiziramo teme o kojima nemamo često prilike čitati u javnosti. To su teme o identitetima, kulturama i jezicima u BiH. Teme su prezentirane iz različitih rakursa, s različitih stajališta, i ta raznolikost je jedna od značajnih vrijednosti ovog zbornika", dodao je Čolak. Prof. dr. sc. Ivo Lučić s Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu istaknuo je kako je pitanje identiteta iznimno zahtjevno znanstveno pitanje koje katkad nadilazi racionalni diskurs.

"Sve identitete, pa i bosanskohercegovački identitet, treba istraživati kako bismo znali postoji li ili ne postoji, odnosno koliko je taj identitet jak. Tek onda možemo govoriti o redizajnu i redefiniranju identiteta što nije nimalo lagan posao, a to se pogotovo ne može raditi silom što neki pokušavaju političkim direktivama", kazao je Lučić.

Po njegovim riječima, problem je što se danas u BiH pokušava negirati nečiji identitet i što postoje ozbiljni politički subjekti koji negiraju identitete drugih.

"Danas često vidite negiranje drugih. Priče poput onih da u BiH ne postoje Srbi i Hrvati, nego su svi oni Bosanci. Tako se nekada tvrdilo da ne postoje Muslimani kao nacija, nego su to Hrvati i Srbi. Ili kada se iz nekadašnje jugoslavenske perspektive govorilo kako, zapravo, nacija nema, da smo svi Jugoslaveni. To nije problem, ako dolazi od pojedinaca, ali postaje ozbiljan problem ako to dobije institucionalnu formu, ako institucije i društveno relevantni ljudi počnu gledati stvari na taj način", dodao je profesor Lučić.

Politolog i sveučilišni profesor dr. sc. Mile Lasić kazao je kako se o identitetima u BiH itekako mora govoriti jer "postoje oni koji nikako ne mogu shvatiti da je BiH višenacionalna država".

"Drugi pateo sindroma je separatnost, a sve to zajedno vodi ka kaosu u kojem danas živimo", istaknuo je Lasić. Bh. identiteti su formirani kroz turbulentnu prošlost, kazao je Lasić, i prema njima se treba odnositi s poštovanjem, dodao je.

"Ako se nastoji ostvariti tzv. kompozitna integralnost koja ne podrazumijeva ništenje identiteta već njihovo uvažavanje - različitost je bogatstvo. Takve složene identitete već žive neke složene države u svijetu i ne vidim zašto ne bismo mi to pokušali ovdje", zaključio je profesor Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close