Ublažavanje sankcija

Iran i šest svjetskih sila postigli povijesni sporazum o nuklearnom programu

Sci-Tech / Flash | 14. 07. 2015. u 07:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran i šest svjetskih sila postigli su povijesni sporazum o nuklearnom programu Islamske Republike, koji bi omogućio ublažavanje sankcija Teheranu u zamjenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa, priopćio je u utorak iranski diplomata.

''Sav težak rad se isplatio i zaključili smo sporazum. Neka Bog blagoslovi naš narod'', izjavio je diplomat Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman. I drugi iranski diplomat potvrdio je postizanje sporazuma.

I visoki zapadni diplomat izjavio je da je povijesni sporazum postignut u utorak nakon uklanjanja posljednjih prepreka. Diplomat navodi da to uključuje kompromis između Washingtona i Teherana koji bi omogućio inspektorima UN-a da vrše obilaske iranskih vojnih postrojenja u okviru njihovih promatračkih dužnosti, prenosi AP.

Pristup svakom postrojenju neće, međutim, biti nužno odobren, i čak ako se to i učini mogao bi biti odgođen pod uvjetom da se kritičari sporazuma uvjere u eventualno davanje vremena Iranu da se privikne svojim obavezama.

Na osnovu sporazuma, Teheran bi imao pravo osporiti UN-ove zahtjeve, i arbitražna komisija sačinjena od predstavnika Irana i šest svjetskih sila s kojima pregovara morala bi odlučiti o spornim pitanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close