Moderna zemlja

Istočna Bosna ostala bez signala

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2015. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Na legitimni zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu s Međunarodnim sporazumom, Regulatorna agencija za komunikacije je zaprimila zahtjev za gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep s kojeg emitira BHT. Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenjem tog predajnika", kažu iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Iz RAK-a su priopćili kako ih je generalni direktor BHT-a obavijestio da je sporni predajnik ugašen sinoć pa je s TV ekrana nestao signal BHT na širem području istočne Bosne, uključujući sljedeće općine: Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.

Danas je održan i sastanak s predstavnicima BHT-a na kojem su dogovorene interventne mjere za što skorije vraćanje signala na navedena područja.

"Očekujemo da će nas BHT u najskorije vrijeme obavijestiti o konačnom ishodu, kako bi građani u ovim područjima ponovo imali signal BHT-a", kažu iz RAK-a.

Također, iz RAK-a kažu da očekuju da će primiti slične zahtjeve za gašenjem predajnika, što će, nadaju se iz RAK-a, potaknuti državu da pristupi realizacije procesa digitalizacije u što skorije vrijeme.

BHRT je objavila kako su u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH odlučili da isključivanja “nazadnih” predajnika neće biti te da najmanje 50 posto građana, svi oni koji radio i TV programe program prate preko običnih antena, jednostavno ne bi moglo pratiti bilo kakav program.

Naime, danas je istekao rok do kojeg je Bosna i Hercegovina trebalo da završi proces digitalizacije, a da taj proces kod nas nije ni započeo

Kopirati
Drag cursor here to close