Škola za primjer

IV OŠ Mostar: Djeca zajedno vježbaju jogu, sade povrće i pripremaju zdravu hranu

Sci-Tech / Flash | 07. 05. 2017. u 11:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenice i učenici od prvog do četvrtog razreda Četvrte osnovne škole u Mostaru nakon urađene zadaće u produženom boravku s učiteljicama Aidom Leto i Almedinom Štukan odmaraju se uz jogu, u dvorištu jedna grupa djece sadi povrće koje će poslije upotrijebiti u radionicama zdrave prehrane, dok povrće ne prispije na radionici pored izrađuju se zdravi kolačići, a na likovnoj radionici čekajući kolačiće mlade umjetnice i mladi umjetnici slikaju svog prijatelja koji svira gitaru.

Tu je i grupa koja se angažirala na izradi ručnih radova, u jednoj od učionica u tijeku je aroma mirisna radionica na kojoj učenice i učenici uz tihu glazbu i mirisne svijeće slikaju prstima na temu obitelji, a u obližnjoj učionici djeca, nastavnici i roditelji na zajedničkoj radionici uče o kriterijima ocjenjivanja.

Na svim radionicama djeca su iz različitih razreda i odjeljenja, i sve je dio sveobuhvatnog inkluzivnog procesa koji uključuje sve bez razlike.

“Sve ovo su redovne aktivnosti u našoj školi i nije to ništa nesvakidašnje. Ispunjavamo plan i program, ali gledamo da se odmaknemo od tipičnog načina, želimo da svako dijete dobije priliku da se izrazi kroz aktivnosti koje mu najbolje odgovaraju, da zna a ne samo da uči napamet, da se u školi osjeća komotno i sigurno i da škola bude mjesto u koje svaka učenica i svaki učenik rado dolaze”, kaže Seada Kuštrić, direktorica Četvrte osnovne škole u Mostaru koja je jedna od 14 škola koje su sudjelovale u projektu “Inkluzivno obrazovanje” koji je uz podršku UNICEF-a BiH realiziralo Udruženje “Duga” iz Sarajeva.

Kaže kako je u ovoj školi inkluzija već dugi niz godina nešto što se podrazumijeva, a da su kroz sudjelovanje u projektu imali priliku unaprijediti koncept, razmijeniti iskustva s drugim školama, i čuti više o iskustvima iz inozemstva i trenutnim tijekovima.

“Shvatili smo da inkluzija nije samo za dijete koje ima poteškoće, već put ka kvalitetnijoj školi i za svako od naših više od 600 učenika, 1200 roditelja i 56 zaposlenih. Kada radite za svako dijete, roditelja i zaposlenika, kada primijenite jedan mnogo širi koncept i odgovorite na potrebe svake učenice i svakog učenika,onda će se podrazumijevati i da ste odgovorili i na potrebe djeteta s poteškoćama koje u takvom procesu, u kojem se svako dijete uključuje u rad u skladu sa svojim zanimanjima i sposobnostima, neće biti izdvojeno po bilo čemu i ni na koji način”, pojašnjava Seada Kuštrić neke od osnovnih principa po kojima ova škola djeluje.

“Na našim radionicama nije neobično da na primjer zajedno rade djeca iz prvog, četvrtog i devetog razreda, petkom se radi plan aktivnosti i tema radionica za svaki sljedeći tjedan i jedini kriterij po kojem učenici prisustvuju je da imaju interes za određenu temu, tako da se na radionicama osim učenika i učenica iz različitih razreda i odjeljenja s njima nerijetko nađu i nastavnici ali i njihovi roditelji za koje je također većina aktivnosti otvorena, tako da u toj općoj raznolikosti inkluzija dolazi sama po sebi i svaka razlika se jednostavno briše”, priča direktorica dok obilazimo radionice koje su održavane tog dana.

Uzgajaju povrće

Na jednoj od radionica grupa učenica i učenika radi na školskom vrtu u kojem sami uzgajaju povrće koje poslije koriste za hranu koju također sami pripremaju.

“Imamo plastenik, sadimo povrće i rado sam tu kad god imam priliku. Danas pripremamo raštiku i luk, a imamo i drugog povrća”, pojašnjava nam Kenan iz VI3. S njim je i Dina iz VI3 koja vrijedno priprema zemlju za povrće, a kad se ne bavi povrtlarstvom kaže da voli gimnastiku.

“Imam gimnastiku u školi, a idem i na treninge. Bila sam do sada na 13 natjecanja u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori i imam 12 prvih i jedn odrugo mjesto”, otkriva Dina.

Nedaleko od vrta u tijeku je i likovna radionica na kojoj Hana, Irina i Admir slikaju Benjamina koji svira gitaru.

“Volim svirati, u muzičku školu idem tri godine, a rado sam na zajedničkoj radionici s rajom s likovne radionice”, kaže Benjamin. Tu je i Arnis iz devetog razreda koji je u holu škole imao vrlo uspješnu prvu samostalnu izložbu likovnih radova.

“Izložba je prošla odlično i vrlo sam zadovoljan, bilo je lijepo izložiti radove i vidjeti reakcije. Volim raditi na ovaj način, svi smo skupa vani, jedni druge podržavamo, i puno je ljepše stvarati u prirodi i na svježem zraku”, kaže nam Arnis. Profesor likovne kulture Sanel Šamerić kaže kako učenici odlično reagiraju na zajednički rad, pogotovo kada se radi vani:

“Kad vrijeme dozvoljava vani smo i na redovnim satima, kao i na sekciji ili radionicama. Zajednički rad vrlo je poticajan za djecu, tako da osim od nas mnogo uče jedni od drugih i razmjenjuju iskustva”, kaže Sanel Šamerić.

Na satu zdrave prehrane Ana Mira iz četvrtog razreda skupa sa starijim učenicama i učenicima priprema zdrave kuglice s keksom, kakaom i kokosom, a kako je neko vrijeme živjela u inozemstvo to joj je i sjajna prilika da poboljšava maternji jezik koji svakako odlično govori. Sat vodi učiteljica Semira Rizvanović koja kaže kako djeca uživaju u ovakvom načinu rada:

“Opušteni su i daju svoj maksimum. Rade skupa, niko se ne izdvaja ni po kojem osnovu, a djeca iz različitih odjeljenja se upoznaju što generalno doprinosi boljoj atmosferi u školi”, kaže Semira Rizvanović. Pedagoginja u produženom boravku Zahida Bakić koja je taj dan angažirana na radionici ručnih radova kaže kako se djeca vještina i motoričkih sposobnosti nadopunjuju kroz zajednički rad:

“Upoznaju se, druže se i uče na svježem zraku, izrađuju predmete ali i razgovaraju o različitim bitnim temama”, kaže Zahida Bakić, a direktorica Kuštrić doda je još jedan bitan aspekt svakodnevnog zajedničkog rada:

“Većina djece se kroz razne aktivnosti međusobno upoznala, tako da kada se svi poznaju, kada ovi iz nižih razreda poznaju one iz viših, onda je i manja mogućnost za pojavu nasilja ili ‘bulliynga’ kojih kod nas sada praktično i nema”, dodaje, nakon čega posjećujemo aroma mirisnu radionicu koju vodi školski pedagog Mirza Trbonja. Djeca rade uzmirisne svijeće i tihu muziku, i prstima slikaju radove na temu obitelji.

“Cilj nije samo na crtežu, već na samom postupku – crtaju prstima, boje su prirodne i neškodljive, izražavaju se kroz crtež istovremeno se opuštajući”, pojašnjava Mirza Trbonja.
Malu ekipu na jogi poslije zadaće i njihove učiteljice Aidu i Almedinu nismo željeli ometati u meditaciji, pa smo još posjetili radionicu o kriterijima ocjenjivanja koju je vodila Elvira Mezit Šehović na kojoj su uz učenice i učenike prisustvovale i nastavnice razredne nastave Dženita Velo te povijesti i geografije Amira Husnić.

“Radionica djeci služe da točno znaju koji su kriteriji ocjenjivanja, kriterije uče i roditelji, radionice često posjećujemo i mi nastavnici kako bi sve bilo usklađeno, tako da kada dijete dobije neku ocjenu, i dijete, i roditelj i mi znamo zašto je dobilo baš tu ocjenu i nema suvišnih pitanja niti puno nedoumica”, kaže Dženita Velo.

Direktorica Seada Kuštrić ističe i važnost suradnje škole s lokalnom zajednicom i podršku predškolskom odgoju i realizaciji aktivnosti usmjerenih ka povećanju mogućnosti djeci za rano učenje:

Mala škola

“Prije pet godina smo s UNICEF-om sudjelovalo u uspješnom projektu “Male škole”, i kada je projekt okončan mi jednostavno nismo željeli stati s aktivnostima tako da svake godine od listopada do ožujka u okviru svojih aktivnosti dva puta tjedno realiziramo aktivnosti “Male škole” za djecu predškolskog uzrasta”, kaže Seada Kuštrić. Dodaje kako se trude da učenici škole izlaze u zajednicu i uče kako da postanu aktivni članovi:

“Imamo suradnju sa Koledžom ujedinjenog svijeta koji ima odlično opremljene laboratorije kemije, fizike i biologije i četvrtkom idu grupe iz naše škole i rade u njihovim laboratorijima skupa sa nastavnicima i učenicima. Pored toga, koristimo priliku što je Mostar turističko središte, pa tokom sezone grupe učenika s nastavnicima jezika izlaze i turistima na njihovom jeziku govore o Mostaru i o turističkim atrakcijama i kroz razgovor uče”, ističe još neke od brojnih aktivnosti direktorica Četvrte osnovne škole u Mostaru Seada Kuštrić ističući i sjajnu suradnju sa Osnovnom školom “Ivana Gundulića” iz Mostara s kojom zajedno učestvuju u brojnim aktivnostima i projektima među kojima je i projekt “Inkluzivno obrazovanje”:

“Surađujemo, razmjenjujemo iskustva, i zajednički nastupamo prema vlastima, zajednici i široj javnosti oko brojnih bitnih pitanja”, dodaje.

Na blogu ZaSvakoDijete.ba u sljedećem razdoblju bit će objavljene neke od priča iz škola koje su sudjelovale u projektu “Inkluzivno obrazovanje” koji je uz podršku UNICEF-a BiH realiziralo Udruženje “Duga” iz Sarajeva.

ČETVRTA OSNOVNA ŠKOLA MOSTAR: Djeca zajedno vježbaju jogu, sade povrće i pripremaju zdravu hranu, sviraju i slikaju, a skupa s nastavnicima i roditeljima uče o kriterijima ocjenjivanja

Učenice i učenici od prvog do četvrtog razreda Četvrte osnovne škole u Mostaru nakon urađene zadaće u produženom boravku s učiteljicama Aidom Leto i Almedinom Štukan odmaraju se uz jogu, u dvorištu jedna grupa djece sadi povrće koje će poslije upotrijebiti u radionicama zdrave ishrane, dok povrće ne prispije na radionici pored izrađuju se zdravi kolačići, a na likovnoj radionici čekajući kolačiće mlade umjetnice i mladi umjetnici slikaju svog drugara koji svira gitaru.

Kopirati
Drag cursor here to close