Dva pogona

Japanski premijer dopustio pokretanje reaktora

Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2012. u 07:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski premijer Yoshihiko Noda dopustio je puštanje u pogon dvaju nuklearnih reaktora na zapadu zemlje, prvi put nakon nesreće u Fukushimi izazvane tsunamijem 11. ožujka 2011.

"Odlučili smo ih pustiti u pogon i sada traju pripreme", objasnio je ministar industrije Yukio Edano na konferenciji za novinare.

Odluka je donesena rano jutros nakon ministarskog sastanka na kojemu je premijer dobio konačni pristanak lokalnih vlasti. Agencija za nuklearnu sigurnost, povjerenstvo i predstavnici lokalnih vlasti procijenili su da su dva pogona u Ohiju, koje nadzire tvrtka Kansai Electric Power, sigurna.

Trenutačno je, zbog stalnih potresa ili redovitog održavanja, zaustavljeno ukupno 50 reaktora na japanskim otocima. Reaktori u Ohiju prvi su ponovno aktivirani nakon ispitivanja njihove sigurnosti i odobrenja svih mjerodavnih, javlja Hina.

I drugi su pogoni ispitani, a rezultati tih ispitivanja trenutačno se procjenjuju. Bude li procijenjeno da su sigurni, i oni će biti reaktivirani, potvrdila je vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close