Okrugli stol

Kada će doći do adekvatnog rješenja za osobe s invaliditetom?

Sci-Tech / Flash | 03. 03. 2016. u 14:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol pod nazivom "Inkluzivno obrazovanje i odgoj djece u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - Personalna asistencija" održan je danas u Mostaru s ciljem ukazivanja važnosti kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja kroz pružanje potpore osobnoj asistenciji.

Okrugli stol organizirala je Koalicija organizacija osoba s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) "Zajedno smo jači" uz potporu Nevladine organizacije "Inicijative preživjelih od mina" iz Tuzle.

Na ovaj radni sastanak pozvani su prvenstveno direktori predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, predstavnica Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a te predstavnici Odjela društvenih djelatnosti grada Mostara.

''Inkluzivno obrazovanje je proces koji je počeo, vrlo sporo se kreće, ali je on neizbježan'', izjavila je novinarima uoči okruglog stola predsjednica Udruge mladih "Ružičnjak-Los Rosales" Mostar Jasna Rebac.

Po njenim riječima problem je taj što se proces inkluzivnog obrazovanja mnogo više odvija preko nevladinih organizacija nego sustavno te je istaknula potrebu zajedničkog djelovanja svih kako bi djeci s invaliditetom bilo bolje i kako bi ona ostvarila prava koja im pripadaju.

''Nemoguće je kritizirati i očekivati da samo jedno ministarstvo, vlada ili sama škola nađe rješenje bez sudjelovanja i roditelja pa i same djece o kojoj govorimo i to radeći multidisciplinarno i koristeći sve kapacitete bez dodatnih financijskih sredstava.

''Ne traži Koalicija nove novce jer se obično pita koliko to košta. Ne košta ništa. Mnogo više ovdje je potrebno dobre volje i razumijevanja nego novaca'', kazala je Rebac.

Naglasila je kako se u skladu sa zaključkom Skupštine HNŽ-a počelo raditi na sustavnom rješavanju obrazovanja osoba s invaliditetom s posebnim naglaskom na djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta jer, kako je kazala, ako se u tom uzrastu posveti pažnja dobrom, kvalitetnom i na struci osiguranom inkluzivnom obrazovanju, rezultati će u srednjem i visokom obrazovanju sigurno biti daleko bolji nego što su sada.

Predsjednica Koalicije "Zajedno smo jači" Lejla Lelić kazala je kako trenutno na razini BiH postoji Strategija za osobe s invaliditetom, a koja uvjetuje županijske strukture vlasti za adaptiranjem podzakonskih i zakonskih akata za implementaciju odnosno provođenje što kvalitetnijeg inkluzivnog obrazovanja.

''To govori da je dakle županijska vlada uvjetovana da svoje zakonske odnosno podzakonske akte prilagodi državi'', kazala je te izrazila zadovoljstvo nedavnim formiranjem radnog povjerenstva u Vladi HNŽ-a koje će raditi na izradi konačnog dokumenta lokalnog plana akcije, a koji u svoj fokus stavlja osobnu asistenciju i asistente u nastavi.

''Nadam se da ćemo za određeno razdoblje uspjeti doći do adekvatnog rješenja za osobe s invaliditetom. Ukoliko resorno Ministarstvo pokrene i implementira program inkluzivnog obrazovanja, a nije u mogućnosti osigurati osobnu asistenciju, to će imati negativan efekt na samu djecu'', istaknula je.

Nakon današnjeg sastanka, koji je posvećen osobnoj asistenciji, bit će organiziran sastanak za stručne suradnike predškolskih i osnovnoškolskih institucija, dok će treći biti organiziran za učitelje i učiteljice koji rade s djecom s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close