Spajanje trajalo 2h

Kapsula Dragon se spojila s ISS-om

Sci-Tech / Flash | 11. 10. 2012. u 06:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kapsula Dragon američke kompanije Space Exploration Technologies (SpaceX) uspjela se spojiti s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) koja ju je dohvatila robotiziranom rukom, objavila je NASA.

Robotizirana ruka kojom upravljaju dvojica od šest astronauta iz posade ISS-a dohvatila je Dragon u srijedu u 11:56 sati po srednjoeuropskom vremenu, 30 minuta ranije od predviđenog vremena.

Spajanje je trajalo još dva sata, dok se pomoću kamera provjeravalo stanje spremišta Dragona, rekao je glasnogovornik NASA-e.

SpaceX lansirao je Dragon u prvu komercijalnu misiju opskrbe ISS-a u nedjelju navečer, raketom nosačem Falcon 9 iz svoje baze u Cape Canaveralu, blizu Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Transportna kapsula Dragon nosi oko 454 kilograma hrane, odjeće, materijala za znanstvene eksperimente i ostalih potrebština za postaju. U teretu je i hladnjak za prijevoz medicinskih uzoraka.

U posadi ISS-a trenutno je dvoje Amerikanca, od kojih jedna žena zapovjednica Sunita Williams, jedan Japanac i troje Rusa. Dragon je jedina transportna svemirska letjelica koja neće izgorjeti na povratku u atmosferu i vratit će na Zemlju 562 kg tereta, od čega 333 kg znanstvenog materijala i 229 kg opreme korištene na orbitalnoj postaji.

Dragon bi s ISS-a trebao krenuti 28. listopada i spustiti se u Pacifik pred obalom Kalifornije.

Kopirati
Drag cursor here to close