Za muzeja, a ne upotrebu

KC Banja Luka koristi zavoj iz 1949. godine

Sci-Tech / Flash | 18. 10. 2015. u 11:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klinički centar Banja Luka je nedavno koristio zavojni materijal koji je proizveden 1949. godine, upozorio je danas član Glavnog odbora SDS-a Slobodan Stanić, ističući da upravo to oslikava pravo stanje u zdravstvenom sistemu RS.

Ovaj materijal je, navodi, korišten u vrijeme dok je bila nestašica zavojnog materijala na pojedinim klinikama, od kojih je jedna kirurška.

Stanić je i na pres-konferenciji u Banja Luci pokazao neke od tih materijala proizvedenih 1. lipnja 1949. godine, zatim 1969., 1973. i 1984. na kojima piše 'Jugoslovenska armija', 'Vojno sanitetski zavod'.

''Ovo da nije tragično bilo bi smješno, jer samo pet godina dijeli materijal da bi mogao biti korišten i u bici na Neretvi'', ukazao je Stanić.

Posebno je upozorio da je na materijalu ostao natpis "sterilno", umjesto da se vodi kao nesterilni.

Član Glavnog odbora SDS-a je naglasio da bi ovaj zavojni materijal trebalo biti u nekom muzeju, a ne da se koristi danas u 21. stoljeću.

Stanić kaže da je RS uzela kredite za zdravstvo, prave se skupi objekti, a nedostaje sanitetskom materijala, iako jedan zavoj košta 20 feninga.

On smatra da je Ministarstvo zdravlja RS-a trebalo pripremiti materijal za posebnu sjednicu Vlade o stanju u zdravstvu, ali nakon ovog što se saznalo o sanitetskom materijalu starom 50 godina treba se zakazati posebno zasjedanje Narodne skupštine RS, a sve u interesu građana.

Kopirati
Drag cursor here to close