Doc. dr. Jasna Jelisić

Knjiga za diplomate i studente međunarodnih odnosa

Sci-Tech / Flash | 12. 06. 2012. u 17:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska je izašla knjiga doc. dr. Jasne Jelisić, “Javna diplomacija: Ka europskom glasu u globalnom dijalogu”.

Prema recenzentima, riječ je o vrhunskom znanstvenom poduhvatu u oblasti suvremene diplomacije u kojem dr. Jelisić daje rijedak znanstveni i društveni doprinos ne samo regionalnoj diplomaciji nego svojim jasno formuliranim preporukama nudi smjernice i za razvoj europske javne diplomacije u kontekstu Lisabonskog sporazuma, koji na novi način definira vođenje europske vanjske politike.

Knjiga se preporučuje prije svega diplomatima i studentima međunarodnih odnosa i diplomacije te analitičarima međunarodne politike, ali i svima onima koji u svom radu komuniciraju i pregovaraju u inostranstvu te su im potrebna najnovija znanja kako bi te aktivnosti bile uspješne u 21. stoljeću.

Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske prof. dr. Vesna Pusić u svom predgovoru navodi da je knjiga dr. Jelisić “doista vrijedan rad, gotovo knjiga uputa i naputaka, ali i otvorenih praktičnih pitanja, čime se ostvaruje i dodatni cilj autorice: potaknuti znanstvene rasprave te pokrenuti nova istraživanja i oblike suradnje u području javne diplomacije”.

Autorica poziva zapadni Balkan da u okviru europskih integracija unaprijedi nacionalne diplomacije, kako bi se tako osuvremenjena diplomatska nastojanja usuglasila sa standardima XXI. stoljeća. I upravo stoga ova knjiga izlazi istodobno u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj, kako bi se ponudio primjer i svojevrsni obrazac svim državama regije za uspostavljanje diplomatskih i javnodiplomatskih veza kao mogućeg smjera u daljnjem razvijanju međusobnih odnosa”, navodi prof. dr. Pusić.

Prema navodima ministra vanjskih poslova BiH prof. dr. Zlatka Lagumžije, “knjiga doc. dr. Jasne Jelisić značajan je znanstveni i stručni poduhvat u kome autorica objedinjuje svoje bogato nekada novinarsko, a kasnije akademsko i diplomatsko iskustvo, te nudi rad koji daje dobro istražene i testirane smjernice za uspješno vođenje vanjske politike u 21. stoljeću”.

Autorica u knjizi pravi jasnu razliku između tradicionalne i suvremene diplomacije i precizno definira javnu diplomaciju kao nezaobilaznu polugu za ostvarivanje vanjskopolitičkih interesa zemlje u eri globalne instant-komunikacije, u doba propadanja autokracija i vremenu temeljno promijenjenih međunarodnih odnosa u kojima sila ipak nije uvijek u pravu (right is might, kako autorica zagovara, a ne might is right, kako su zagovarali teoretičari i praktičari realizma u međunarodnim odnosima)”, navodi u svom predgovoru ovoj knjizi prof. dr. Lagumdžija.

Prof. dr. Nerzuk Ćurak u svojoj recenziji ističe da je autorica, “suvereno se krećući u polju liberalnih teorija kao analitičke osnove za istraživanje javnih diplomacija liberalnih država i nadnacionalnih liberalnih entiteta, unutar logički koherentnog i promišljenog koncepcijsko-metodološkog pristupa, koristeći različite ali međusobno povezane metode istraživanja, postavila teorijski i empirijski održiv istraživački plan, što je došlo do punog izražaja kroz elaboraciju znanstveno valjanog hipotetičkog okvira”.

Dr. Jelisić je, koristeći najreferentniju literaturu međunarodnih odnosa, diplomacije, političke filozofije međunarodnih odnosa, javne diplomacije, komunikologije i odnosa s javnošću, u produktivnom dijalogu s vodećim autorima spomenutih disciplina, osigurala istraživanje od negativnih utjecaja površnog žurnalizma, što je rezultiralo produktivnom elaboracijom glavnih teorijskih koncepata bez kojih bi ovaj rad bio tek puka studija slučaja, a ne vrhunsko znanstveno djelo iz oblasti društvenih znanosti”, navodi prof. dr. Ćurak.

Knjiga istovremeno izlazi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bit će distribuirana u čitavoj regiji zapadnog Balkana budući da je osnovna ambicija ovog djela da doprinese unapređenju regionalne diplomatske prakse.

Cilj nije samo doprinijeti izgradnji adekvatne reputacije zemalja regije, neophodne u procesu pridruživanja i samom djelovanju unutar EU, nego i unaprijediti javnodiplomatske aktivnosti unutar regije, koje su, prema mišljenju autorice, nužne za stabiliziranje odnosa i postizanje zajedničkog razumijevanja prošlosti, kako bi regija mogla ići u prosperitetniju i izvjesniju budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close