Koristi je Phelps, ali

Koliko je hidžama zaista efektna?

Sci-Tech / Flash | 09. 08. 2016. u 14:08 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubrzo nakon što je Michael Phelps u Riju osvojio 19. zlatnu medalju, a zatim iz bazena iskočio s crvenim flekama po tijelu, svijet je počeo brujati o alternativnoj metodi jačanja organizma koja liječi sve osim smrti. 

Riječ je o hidžami, a prije Phelpsa koristili su je i drugi uspješni sportaši poput Wang Qun, Floyda Mayweathera, Andyja Murraya i Amira Khana.

No, koliko je zaista efektna, koliki je njen udio u uspjesima sportaša na borilištima? 

Podsjetit ćemo vas da smo o ovoj temi, ali s lokalnog aspekta, pisali 2014. godine, kada je svoj sud o hidžami dao dr. Merim Omerhodžić sa Univerzitetske klinike u Sarajevu. 

Na pitanje zašto se preporučuje ženama, a zašto muškarcima, dr. Omerhodžić je tada izjavio da su koristi od hidžame višestruke, te je spomenuo samo neke: aktivira imuni sustav, stabilizira živčani sustav, djeluje na hipotalamo-hipofizealnu osovinu i time regulira hormone u tijelu, poboljšava krvotok.

“Kod bilo kakvih, pa i najmanjih zdravstvenih problema, hidžama se preporučuje podjednako i ženama i muškarcima. Ako oliko je organizam potpuno zdrav, preporučeno je raditi hidžamu muškarcima od spolne zrelosti dakle od 14-15 godine, a ženama nakon menopauze, s obzirom da se menstrualnim odljevom, ženski organizam na svojevrstan način čisti”, izjavio je Omerhodžić. 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close