Prošao Vrhunac

Kraj ebole na vidiku?

Sci-Tech / Flash | 16. 01. 2015. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriza s ebolom prošla je "vrhunac" i postoji razumna šansa da bi se smrtonosna epidemija mogla okončati brzo, priopćili su Ujedini narodi.

Koordinator UN-a za ebolu David Nabarro pozdravio je nove podatke Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuju kako su tri najteže pogođene zemlje u zapadnoj Africi registrirale najmanji tjedni broj novih slučajeva u posljednjim mjesecima, prenosi AFP.

''Apsolutno sam oduševljen što primjećujem da se učestalost potvrđenih slučajeva ebole iz tjedna u tjedan smanjuje. To ukazuje da smo prošli vrhunac i da počinje silazni trend epidemije'', izjyvio je Nabarro.

Liberija je javila o svom najmanjem sedmičnom broju novih slučajeva ebole od početka lipnja, dok su Gvineja i Sijera Leone zabilježile najmanje novih slučajeva od kolovoza.

Više od 8.400 ljudi preminulo je od izbijanja epidemije ebole u prosincu 2013. u Gvineji, od kojih su skoro svi iz tri najteže pogođene zemlje - Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Nabarro je upozorio kako su dodatni napori potrebni kako bi se okončala epidemija, ali je izjavio da ukoliko se propisi i praksa primijenjeni u borbi protiv transmisije bolesti održe, trend smanjenja epidemije bi se nastavio.

U američkoj studiji objavljenoj u ovoj sedmici navodi se da bi Liberija, najteže pogođena zemlja, mogla okončati epidemiju u junu, dok je vlada Sijera Leonea odredila ciljni datum od kraja svibnja za proglašavanje te zemlje "slobodnom od ebole".

UN, koje predvode međunarodne napore u borbi protiv krize s ebolom, ušle su u "drugu fazu", pristupa borbi protiv epidemije koja se više usmjerava na praćenje kontakta nego na liječenje hitnih slučajeva, priopćio je Nabarro.

Kopirati
Drag cursor here to close