Važan korak

Kuba proširuje besplatan Wi-Fi pristup internetu

Sci-Tech / Flash | 20. 06. 2015. u 11:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kubanska Vlada ovaj tjedan najavila je planove za proširenje pristupa internetu i smanjenje cijenu Wi-Fi usluga po satu. Kako javlja Associated Press, Vlada planira dodati 35 Wi-Fi državnih računarskih centara diljem otoka, gdje je internet i dalje čvrsto kontroliran i zabranjen za većinu Kubanaca. Država je također najavila planove za smanjenje cijena Wi-Fi od 4,50 dolara na 2 dolara po satu, što označava najznačajnije proširenje web pristupa od kada je predsjednik Barack Obama najavio normalizaciju odnosa s Kubom krajem prošle godine.

Kuba je jedna od najslabije povezanih država u zapadnoj hemisferi. Vlada kaže da oko 25% stanovništva ima pristup internetu, ali većina tih korisnika su ograničena samo na stranice i usluge prethodno odobrene od vladinih agencija. Prodemokratska grupa Freedom House navodi kako samo oko 5 posto Kubanaca ima pristup cijelom webu. Cijena od 2$ po Wi-Fi satu će i dalje biti previsoka za većinu Kubanaca, koji zarađuju u prosjeku 20 dolara, mjesečno, ali stručnjaci kažu da je ovo važan korak u pravom smjeru.

"Njihov model je bio, 'Niko ne dobiva internet'" kazao je Ted Henken, profesor na Baruch College, za New York Times. "Sada je njihov model, 'Idemo sniziti cijene i proširiti pristup, ali će to, kao i brzina pristupa biti odluka vlasti i kontrolirano od strane vlade".

Kubanska komunistička vlada signalizirala je svoju namjeru da proširi web pristup u prošlosti. Svjetlosni optički kabl u Venezueli je postao online u 2013, a prvi javni Wi-Fi u zemlji je otvoren ranije ove godine, nudeći besplatan internet. Vladini izvještaji koji su iscurili u javnost ovog mjeseca govore o planovima za uvođenje širokopojasnih priključaka u polovini kubanskih domaćinstava do 2020. godine.

Otvaranje interneta je također bio glavni dio novog pristupa Obamine administracije prema Kubi, s obzirom da Bijela kuća želi fleksibilizirati izvozna ograničenja na usluge i opremu koja bi mogla olakšati širenje. Neke američke tehnološke kompanije pokazale su zanimanje za širenje na otoku. Izvršni direktor Googlea je navodno posjetio Kubu ovog mjeseca radi susreta sa vladinim službenicima, dok su firme kao što su Netflix i Airbnb već pokrenule svoje servise na ovom otoku

Kopirati
Drag cursor here to close