Oprez

Locky prijeti Republici Srpskoj

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2016. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjel za informacijsku sigurnost (OIB – CERT RS) upozorava korisnike Interneta u Republici Srpskoj o pojavi i kampanji širenja tzv. ”Locky” malicioznog softvera u kibernetičkom prostoru Republike Srpske.

“Locky” pripada porodici ransomvera, odnosno zloćudnog malvera koji kriptografskim mehanizmima u potpunosti onemogućava pristup računalu korisnika dok ne uplati određenu svotu novca na račun napadača.

''Ovaj softver se širi putem e-maila, 'žrtva' prima poruku koja je navodi na otvaranje priloga koji sadrži instrukcije o preuzimanju zloćudnog koda s udaljenog servera, instalira se i kriptira sadržaj hard diska, nakon čega se 'žrtvi' ispisuju instrukcije o uplati kako bi povratila svoje podatke'', upozorava direktor Agencije za informacijsko društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Odjel za informacijsku sigurnost poziva fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da o opisanim pojavama bez odlaganja obavijeste OIB, putem stranice oib.aidrs.org ili na adresu oib-cert@aidrs.org radi postupanja u skladu s odredbama Zakona o informacijskoj sigurnosti i pratećim podzakonskim aktima.

Detaljan opis ovog malvera se također nalazi na stranici OIB-a.

Kopirati
Drag cursor here to close